Barnböcker på en hylla. Foto: Björn Larsson Rosvall.
Foto: Björn Larsson Rosvall / Scanpix
Svedala

Femåring får rätt mot kommunen

Mamman till en femårig flicka i Svedala som tvingats sova över på förskolan får rätt mot kommunen, rapporterar Sydsvenskan.

Mamman till en femårig flicka i Svedala kommun anmälde i somras kommunen till Skolinspektionen eftersom barnet tvingas vara på förskolan 20 timmar per dygn.

Förskolan kunde inte kan ta emot flickan kvart i sex på morgonen, innan mamman åker till jobbet. Flickan tvingades därför sova över på förskolan.

Förskolan, som är en så kallad OB-förskola och har öppen dygnet runt, krävde att flickan lämnas klockan 06.00 och inte 05.45 med hänsyn till personalsituationen. Flickan fick då istället lämnas redan klockan 21 kvällen innan.

Nu har Skolinspektionen beslutat att kommunen måste erbjuda förskola till flickan från kvart i sex på morgonen, skriver Sydsvenskan.

Annika Kraft, biträdande utbildningschef i Svedala, säger till tidningen att kommunen kommer att följa beslutet.

Skolinspektionen skriver att kommunens skäl för att flickan inte skulle kunna komma till förskolan femton minuter innan den dagliga verksamheten öppnar, inte väger tyngre än barnets behov av att vara med sin förälder eller förälderns möjlighet att kunna utföra sitt arbete, enligt tidningen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".