Skylten till Svensk pantbelåning och smycken och värdesaker hos en panthandlare. Foto: TT
Foto: TT
Helsingborg

Levde på bidrag – pantsatte för 600 000

Enhetschef: "Började upptäcka detta för några år sen"
2:48 min

En helsingborgare i 60-årsåldern pantbelånade värdesaker för över 600 000 kronor samtidigt som han levde på försörjningsstöd. Nu kräver socialförvaltningen tillbaka stöd som betalats ut.

Ärendet är unikt med hänsyn till det stora beloppet säger Lena Persson som är chef för Helsingborgs kommuns särskilda utredningsgrupp, men den aktuelle storpantaren är inte ensam om att dryga ut sitt ekonomiska bistånd på detta sätt.

– Det är fler som gjort samma sak. Vi började upptäcka det för några år sen när vi såg räntekostnader på deklarationer, säger Lena Persson, chef för Helsingborgs kommuns särskilda utredningsgrupp.

Enligt Lena Persson utreder polisen inte ärendena vidare om personen uppger att sakerna som pantsatts tillhör någon annan, vilket även den aktuelle helsingborgaren hävdar.

Mannen fick ut drygt 300 000 i försörjningsstöd samtidigt som han pantbelånade värdesaker för det dubbla beloppet. Han har nu fått ett återkrav på drygt 90 000 kronor att betala tillbaka till kommunen.

– Återkraven driver vi vidare och jobbar strukturerat med, säger Lena Persson.

De senaste tre åren har ett hundratal helsingborgare fått återkrav efter att man kunnat konstatera att ekonomiskt bistånd betalats ut felaktigt. Drygt ett 80-tal av dem har blivit polisanmälda men anmälningarna har bara lett till åtta fällande domar. En person har fått ett strafföreläggande och resten av förundersökningarna har blivit nedlagda.

Den här typen av bidragsbrott är svåra att utreda, menar Lena Persson. Fall där till exempel två personer varit sammanboende men skrivna på olika adresser och där en av dem har försörjningsstöd och den andre arbetar, är svåra att bevisa.

– Det är väldigt svårt att styrka, de flesta ärenden hos oss slutar med ett återkrav. Det är väldigt svårt att bevisa att någon har bott ihop.

Den särskilda utredningsenheten arbetar inte bara med att leta efter felaktiga utbetalningar, utan även förebyggande genom rutinmässiga kontroller.

– Det handlar om att det ska bli rätt. Det handlar också om att vi ska informera på rätt sätt så att folk vet vad som gäller och att alla inkomster ska redovisas när man söker försörjningsstöd, säger Lena Persson.

Hör

Vi har tidigare idag berättat att en helsingborgare i 60-årsåldern pantbelånade värdesaker för över 600 000 kronor samtidigt som han levde på försörjningsstöd. Ärendet är unikt med hänsyn till det stora beloppet, men det väcker ändå frågor kring vad det är egentligen som gäller när man söker försörjningsstöd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".