Anders Ekhem, Salahuddin Barakat, Anders Schönström, Aldo Iskra och Rebecca Lilian presenterade satsningen på mångkulturellt språkkafé i Malmö. Foto: Andreas Örwall Lovén/Sveriges Radio
Anders Ekhem, Salahuddin Barakat, Anders Schönström, Aldo Iskra och Rebecca Lilian. Foto: Andreas Örwall Lovén/Sveriges Radio
Malmö

Mångkulturellt språkkafé ska motverka fördomar

3:18 min

Malmö stad satsar nära en miljon kronor på ett språkkafé där asylsökande får möta tre världsreligioner. Bakom initiativet står organisationen Open Skåne.

Kommunalrådet Andreas Schönström (S) hoppas att asylsökande från länder med religiöst präglat våld får en ingång till malmöitisk tolerans.

– Vitsen är att samla sekulära och religiösa krafter för social sammanhållning, säger Aldo Iskra, generalsekreterare för organisationen Open Skåne.

Språkkaféer är platser dit asylsökande vänder sig för att träna svenska medan de väntar på besked om uppehållstillstånd. Innan dess har de inte rätt till språkundervisning i form av SFI (svenska för invandrare).

I det här fallet lägger Open Skåne lika mycket kraft på kulturell och religiös förståelse som på introduktion till det svenska samhället.

Företrädare för de muslimska, kristna och judiska församlingarna kommer på olika sätt att delta i språkcaféets verksamhet.

Kommunalråd Andreas Schönström (S), menar att det är ett extra viktigt initiativ eftersom många asylsökande kommer från länder som präglats av sekteristiskt och religiöst våld. Misstänksamheten mot "den andre" är stor.

– Det är en ovärderlig signal som kan släta ut pucklar av fördomar som vi annars ser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista