Skånes universitetssjukhus
Foto: TT
Skåne

Chef: Stabilt vårdläge i jul

"Akuta vården kommer fungera som vanligt"
1:28 min

Under hösten och vintern har det varit fortsatt stor vårdplatsbrist på Skånes universitetssjukhus, Sus. Situationen kommer inte förvärras under julhelgen, enligt sjukhuschef.

Det är inte värre men lika illa, så beskriver Skånes universitetssjukhus, Sus, divisionschef Eva Thorén Todoulos vårdplatsbristen som har varit hög sedan förra hösten, framförallt i sjukhusen i Lund och Malmö. Nu, en vecka innan julhelgen, fattas det 100 till 120 platser.

– Det är klart att det påverkar verksamheten - den planerade vården, framförallt planerade operationer, som har lite lägre medicinsk prioritet. Dem får vi ibland skjuta upp, och det är naturligtvis väldigt olyckligt för patienter som har ställt in sig på det, säger hon.

Nu börjar snart julhelgen. Har skåningar anledning att känna sig oroliga över ännu mer platsbrist?

– Nej, det tycker jag inte, utan det som är under julen är också att man behöver söka akut vård, och den akuta vården kommer att fungera precis som vanligt. Där ser jag inga problem med den kapaciteten.

Samtidigt drar Sus ner på delar av verksamheten under julhelgen.

– Det som vi drar ner på under jul- och nyårsdagarna är den planerade verksamheten. Man blir inte kallad till mottagningen, man blir inte kallad till planerade operationer, men den akuta vården fungerar precis som vanligt, säger Eva Thorén Todoulos.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".