Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lekande hundar. Foto: Linda Forsell/Scanpix
Foto: Linda Forsell/TT
Ystad

Allt fler hundar i vårdnadstvist

Kennelklubben: "Delad vårdnad en lösning"
3:38 min

Det har blivit allt vanligare att hundar hamnar i vårdnadstvist. Ett av de senaste fallen rör en hund i Ystad kommun som ska lämnas över till sin rättmätiga ägare via en särskild handräckning av Kronofogden.

Hans Rosenberg är presstalesman på Svenska Kennelklubben och han känner väl till problematiken.

– Det har blivit mer vanligt med den här sortens konflikter den senaste tiden. Förr var hunden ett sällskapsdjur och idag är den en familjemedlem och betyder väldigt mycket för båda parter.

Det var i dagarna som Kronofogden fick i uppdrag att hämta den aktuella hunden. I yrkandet framgår det att konflikten bottnar i att hundens ägare flyttat från den man hon bott hos och att mannen vägrar att lämna hunden till henne.

Att kvinnan är ensam ägare till hunden framgår i bevisen som lagts fram av hennes advokat i form av ett kvitto och registreringsuppgifter hos Jordbruksverket.

Men mannen vägrar dock att ta någon hänsyn till detta och kräver ensam vårdnad om hunden. I ett mejl till kvinnans advokat skriver han att hunden är uppvuxen hos honom och har ett kärleksfullt och varmt hem med bus, lek och motion. Mannen menar att hunden skulle må dåligt av att flytta då han har sitt revir och sina vänner hos honom. I mejlet skriver mannen att kvinnan är välkommen att träffa hunden, men tillägger att detta ska ske under viss uppsikt.

Enligt Hans Rosenberg på Svenska Kennelklubben är det inte ovanligt att ägare i liknande situationer löser problemet genom delad vårdnad.

– Det behöver inte vara till nackdel för hunden. Är det så att man bor nära varandra så brukar man kunna ordna upp det.

Så vi har varannan vecka-hundar här i landet?

– Till exempel ja, man älskar sitt djur så mycket, det är som sagt inte bara ett husdjur utan familjemedlem och den vill man leva med, det vill bägge parter göra, och då vill man lösa det på bästa sätt.

Hans Rosenberg rekommenderar hundägare att skriva ett kontrakt för att undvika eventuella framtida vårdnadstvister.

– Det som styr är den som har skrivit under köpeavtalet, det kan man kanske tänka på. Men man kan aldrig gardera sig för mycket och när man är vänner och älskar varandra då är det som bäst att skriva alla avtal för det är då man är överens.

För de hundägare som oroar sig för att deras hundar ska lida av den saknad som en separation kan innebära har Hans Rosenberg några lugnande ord.

– De kan sakna i början men sen efter ett tag så anpassas de, det är ingenting som sätter några djupa spår. Att hunden tas bra om hand där den finns överväger allt.

Sveriges Radio har varit i kontakt med hundens ägare som avböjer att kommentera ärendet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".