Öresundsbron sedd från ovan. Foto: Martin Lehmann/TT
Foto: Martin Lehmann/TT
Skåne

Nätkampanj mot ID-kontroller engagerar många

"Man verkar inte förstå i maktens korridorer"
1:22 min

"Stockholm bryr sig inte om Skåne". Det är mottot bakom en nystartad Facebooksida mot de nya ID-kontrollerna, som fått många pendlare att engagera sig. Två centerpartister i Skåne och en Lundabo ligger bakom.

Den fjärde januari börjar de skärpta ID-kontrollerna på alla som tar tåget från Danmark till Malmö. Det kommer bland annat innebära längre pendlingstider och trögare rörelsefrihet över Öresundsbron.

Tillsammans med bland andra regionfullmäktigeledamoten Niels Paarup-Petersen (C) har Mats Genberg (C) från Simrishamn tagit fasta på bropendlarnas frustration i sociala medier. De har skapat en kampanjsida på Facebook som på ett dygn fått flera tusen gillare.

– Jag kände att det här är så mycket grejer som kommer från alla människor till höger och vänster, så det kändes som det behövdes en kanal eller ett forum där de här sakerna kunde samlas och nå en bredare skara, säger Mats Genberg, som också vill lyfta fram att det skånska näringslivet räknar med sämre tider på grund av tågkontrollerna.

– På något sätt så känns det som att även om det är en jättestor grej för oss här nere, så verkar man inte förstå det, i det som man kallar för maktens korridorer, fortsätter han.

Personerna bakom sidan är motståndare till ID-kontrollerna. Liknande åsikter syns bland dem som kommenterar på sidan, och flera är kritiska mot "Stockholm". Mats Genberg anser att regeringen inte har undersökt hur ID-kontrollerna påverkar skåningarnas vardag och att en dialog har saknats innan beslutet togs. Han hoppas att kampanjen blir en ögonöppnare för regering och riksdag.

– Jag har i alla fall inte upplevt att det har funnits någon sådan dialog överhuvudtaget. I så fall hade ju inte de skånska politikerna, de som vågar uttala sig, uttryckt sig på det sätt de gör, säger Mats Genberg.

Men regeringen säger att Sverige behöver avlastas i flyktingmottagandet och att man ska ha bättre koll på dem som kommer?

– Om det argumentet säger jag att det sitter 349 människor som har 58 000 kronor eller vad det är, var i månaden som arbetar med de här frågorna på heltid. De borde kunna komma på en bättre lösning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".