Kvinna håller en äldre kvinnas händer. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Malmö.

Många anmäler personlig assistans

Assistent: "Det är alldeles för mycket fusk i den här branschen"
1:55 min

Det är tio gånger vanligare med lex Sarah- anmälningar rörande personlig assistans jämfört med andra verksamheter inom LSS. En av anledningarna är att företagen fuskar. Det menar Patrick Mazza, som arbetat som personlig assistent i fyra år.

– Det finns väldigt många oseriösa aktörer i den här branschen. Folk som bara är ute efter att tjäna pengar. Och det är hemskt. Man ska inte leka med folks liv. Man blir bara mörkrädd, säger Patrick Mazza.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har granskat över 300 lex Sarah-anmälningar mellan juli 2011 och december 2014.

Granskningen visar alltså att anmälningarna rörande personlig assistens är tio gånger så vanliga jämfört med andra verksamheter inom Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS), till exempel serviceboende och ledsagarservice.

Staten och kommunen betalar företagen för att utföra vården och enligt Patrick Mazza tjänar många pengar på att sparar in på den service som ska gå till vårdtagaren. Trots att han älskar sitt jobb skäms han över hur andra beter sig.

– Det har varit assistenter som betett sig dåligt, man har inte fått komma ut, falska tidrapporter. Ja det är alldeles för mycket fusk i den här branschen. 

En lex Sarah-anmälan görs av verksamheten själv vid missförhållanden inom vården. Den största kategorin av anmälningar inom assistentverksamheten rör brister i själva utförandet. Det kan till exempel handla om att arbetet inte skett vid rätt tidpunkt.

Patrik Mazza, som jobbar med ett litet assistansbolag säger att de aldrig behövt göra någon anmälan enligt lex Sarah. Även om han menar att jobbet kan vara tufft både fysiskt och psykiskt tror han i första hand att det är resultatet av företagens fuskande som ligger bakom anmälningarna. Han menar också att mörkertalet är stort.

– Bolagen vill inte hamna på IVOs lista och då tystar man ned det här helt enkelt.

Vad tror du man kan göra åt det här?

Oanmälda kontroller helt enkelt. Dyk upp på företaget, prata lite med vårdtagaren om hur han eller hon har det, säger Patrick Mazza.

– Det är sin sak att bilverkstäder fuskar och sedan tar betalt för saker de inte har gjort, men här handlar det om människoliv och det ska man inte leka med.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".