Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Öresund

Facebook-kampanj mot id-kontroller

Protest mot id-krav
1:18 min

Regeringens beslut att införa ett krav på att alla människor som reser in i Sverige över Öresund ska visa legitimation har rört upp en hel del känslor. Några av dem som är missnöjda har startat en kampanj på Facebook.

Öresundsrevolutionen är namnet på en protestkampanj som för några dagar sedan startades på Facebook. Initiativtagarna menar att regeringen begick ett misstag när man beslutade om att införa id-krav på all kollektivtrafik till Sverige, och vill nu se att beslutet rivs upp.

Niels Paarup-Petersen, som är en av de ansvariga för kampanjen och också centerpartistisk ledamot i Skånes regionfullmäktige, säger att beslutet kommer hindra människor i Öresundsregionen från att ta sig till jobbet och hittills har han sett att många vill engagera sig i frågan.

– I dagsläget har vi 9000 följare och vi startade den 23 december, så även om det har funnits gott om skånsk julmat så har folk tagit sig tiden att vara oerhört aktiva i de här frågorna över julen.

Men att klicka på gilla-knappen på Facebook, hur mycket betyder det?

– Att gilla på Facebook är inte det som gör någon skillnad i slutändan men det visar ju att man har ett stöd och att man håller med oss och att det här inte är något som har gått rätt till. Det är klart att det också finns folk som är inne och säger att de inte håller med oss, och det är ju bra att man kan bryta sina åsikter inne på det här forumet.

Initiativtagarna till Öresundsrevolutionen har också startat en namninsamling för att skicka ett protestbrev till de riksdagsledamöter som har röstat för ett id-krav. Det krav som alltså väntas införas den 4 januari, vilket innebär att alla som tar sig till Sverige över Öresund måste visa upp en giltig legitimation för att få komma in i landet. Hittills har 2000 människor skrivit under på Öresundsrevolutionens namninsalming.

– Det väsentliga för oss är ju självklart att vi får till en press på regeringen för att få nya beslut så att vi kan få bort det här väldigt skadliga id-kravet för vår region, säger Niels Paarup-Petersen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".