För Alia Jassim ger språk en hemkänsla. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
För Alia Jassim ger språk en hemkänsla. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Vad är hemma?

Hon får hemkänsla av olika språk

"Hem och språk ger frihetskänsla"
3:26 min

Känslan av hemma skiljer sig från person till person. Alia Jassim känner sig hemma när hon hör ett språk som hon känner igen.

– Jag känner mig hemma när jag hör språk. Framförallt språk som jag själv pratar och förstår. Jag gillar språk och får en känsla av hemma när jag hör språk, eftersom jag intresserar mig för det, säger Alia Jassim.

Hon säger att hon kan gå in i sig själv och njuta av att höra andra språk.

– Språk är viktigt för mig av flera olika anledningar, främst för att jag tycker om olika språk och människor. Språket är så viktigt för oss människor för att vi ska kunna kommunicera, och jag är en väldigt kommunikativ person. Jag kommer nära andra människor genom att höra språk och själv kunna prata det, säger Alia Jassim.

Enligt henne finns det flera gemensamma nämnare mellan hemma och språk, bland annat trygghet, identitet och frihetskänsla.

– När man känner sig hemma känner man sig fri, och språket ger mig en frihetskänsla också.

Alia Jassim pratar svenska, engelska, rumänska och arabiska. Rumänska och arabiska är hennes modersmål. Hon har också lätt för att förstå spanska, italienska, portugisiska och franska.

– Jag hade en föreställning när jag var lite yngre om att jag kunde lära mig alla språk, men jag fick en rejäl chock när jag åkte till Kina och inte förstod något alls. Det var så långt ifrån alla andra språk, så jag blev väldigt frustrerad, säger Alia Jassim.

Efter ett halvår i Kina hade hon emellertid lärt sig kinesiska i sådan grad att hon klarade sig.

Vad är utmaningen för dig nästa gång?

– Jag tror att det blir spanska eller italienska. Det ligger nog lite närmare än kinesiskan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".