Pia Lundbom, förvaltningschef för Skånevård Kryh, där lasarettet i Ystad ingår. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Pia Lundbom, förvaltningschef Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Skåne

”Sjukhusen klarar att avlasta SUS”

Chef: "Vi har personal"
4:50 min

Sjukhusen i Hässleholm, Kristianstad och Ystad klarar att ta emot fler patienter nästa år för att korta köerna och avlasta framförallt Skånes universitetssjukhus. Det är ledningens svar på den kritik som läkare på SUS riktat mot regionens kösatsning nästa år.

– Jag vill svara ja på den frågan. Vi har under 2015 tagit emot cirka 750 patienter från SUS. Det handlar framförallt om patienter som behöver opereras, säger Pia Lundbom, förvaltningschef för Skånevård Kryh, där de tre sjukhusen ingår.

Är det så att dina sjukhus har tomma vårdplatser och ledig personal?

– Jag vill bekräfta det som läkaren säger, för vi har en problematik överlag med de medicinska vårdplatserna. Men när det gäller den opererande verksamheten så är den planerad, och i stora fall går den i dagkirurgi, vilket innebär att man inte behöver vårdplatser.

Enligt Pia Lundbom har sjukhusen genom en bra planering lyckats ha en bra tillgänglighet till de flesta operationer, och därför har sjukhusen kunnat ta emot extrapatienter. Tanken är att sjukhusens egna personal och inte personal från SUS ska klara att ta emot ännu fler patienter i och med den kösatsning som det rödgröna styret i Region Skåne beslutat att genomföra nästa år.

– SUS personal behöver ju arbeta med de patienter som framförallt behöver SUS vård, och det är lite mer högspecialiserade patienter eller patienter som inte opereras på de andra sjukhusen. Vi har personal, säger Pia Lundbom.

Läkarna på SUS är också kritiska mot att vården splittras upp alltmer på olika sjukhus, och att det innebär att Skåne i framtiden inte kommer att ha några kompletta sjukhus.

– Det har jag respekt för, men jag vill se det ur patientens synvinkel. Att stå i kö för en mindre medicinskt prioriterad operation är jättebesvärligt för patienterna och skapar oro. Ibland blir de akut sjuka. Då är det bättre att vi tar de patienterna på ställen där vi har kapacitet, säger Pia Lundbom.

Hur ska det gå med läkarutbildningen, när verksamheter splittras upp?

– Även i dag har vi utbildning på alla sjukhus, och det är klart att vi ska säkerställa att alla nya läkare får en bra utbildning. Om man har stora volymer får man en väldigt bra utbildning som till exempel kirurg, ortoped eller gynekolog.

Är det meningen att läkarna ska åka mellan sjukhusen?

– Inom vissa ingrepp måste man åka emellan. Inom Kryh har vi ortopedi på tre ställen, så ortopederna åker mellan tre sjukhus. Det är absolut inte optimalt, men det är så det ser ut nu. När vi öppnade ortopedin i Ystad har det blivit lite för mycket resande.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".