Foto: Vilhelm Stokstad/TT
1 av 2
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Simon Falke, mäklare. Foto: Lina Sundahl Djerf/Sveriges Radio
2 av 2
Simon Falke, mäklare. Foto: Lina Sundahl Djerf/Sveriges Radio
Vad är hemma?

Lagom opersonligt om mäklaren får välja

Mäklare: ”En fördel om det inte är ett myller av saker”
3:11 min

Personligt utan att kännas privat. När mäklaren visar bostäder ska det finnas utrymme för köparens bild av vad ett hem är.

Vad som signalerar ett hem skiljer sig från person till person. Därför ger mäklarbyråer ofta rådet till säljaren att skala av för att ge möjlighet för kunder att fantisera fram sitt eget hem.

– Det är en fördel om det inte finns ett myller av saker i bostaden som gör det svårare att tänka in sina prylar där, säger Simon Falke, mäklare i Malmö.

Han arbetar själv efter principen att behålla lite personligt utan att det får kännas privat.

– Den som besöker bostaden ska inte känna att den kommer in och stör i ett hem, säger han.

Det betyder också att hemmet som visas ska vara relativt avskalat.

– Har man mycket prylar så känns bostaden mindre och en spekulant vill ju ha en så stor bostad för pengarna som möjligt.

Men det får samtidigt inte gå till överdrift och bli för opersonligt och avskalat. Simon Falke skönjer en ny trend inom mäklarbranschen.

– Tidigare skulle kök vara vitt, vitt, vitt. Nu är det väldigt mycket mer färger och privata saker som kommer in, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".