För Clara Stjärna och sonen Izak är både Malmö och Kapstaden i Sydafrika hemma. Foto: Jenny Cederbom/Sveriges Radio
För Clara Stjärna och sonen Izak är både Malmö och Kapstaden i Sydafrika hemma. Foto: Jenny Cederbom/Sveriges Radio
Vad är hemma?

"Home is where the heart is"

"Det är väldigt annorlunda"
9:41 min

Ordet ”hemma” betyder olika för alla. För Clara Stjärna och hennes två söner är hemma två helt olika delar av världen - Malmö och Kapstaden i Sydafrika.

– Den största utmaningen är nog känslorna, att ha två så pass olika liv på två så pass olika platser. Egentligen kanske man vill vara på en plats men det är svårt att leva det livet som jag vill leva i Kapstaden. Det kostar för mycket pengar att ha den skolgången som vi har här i Sverige, säger Clara Stjärna.

För att skapa sig en hemmakänsla är det den gamla klyschan ”home is where the heart is” som gäller. I Kapstaden har hon familj, vänner, ett sammanhang, ett ställe att bo på. Samtidigt är det väldigt annorlunda där jämfört med det västerländska samhället, säger hon.

– I Kapstaden lever man ofta väldigt många tillsammans, vardagen är  helt galen eftersom det är så mycket människor. För mig känns det mycket mer hemma där. Här i Malmö blir det ensamt eftersom man lever själv i sin lägenhet. Det som gör Malmö hemma är det trygga svenska samhället och att jag har ett jättebra jobb som jag trivs med och som gör att jag kan ha ett bra liv med mina barn. Sen har jag ju så klart jättefina vänner, det är inte så att det är tristess, men hade jag inte haft barn i skolåldern så hade jag bott i Sydafrika.

Tioårige Izak tycker att hemma är när man är med familjen. Och när det är dags att lämna Malmö och åka till Kapstaden känns det roligt, säger han.

– Jag blir inte så ledsen när jag lämnar Malmö, jag är ju alltid här och jag brukar inte heller sakna vännerna så mycket eftersom jag träffar dem mycket. Och när vi är i Kapstaden hos pappa saknar jag inte mamma eftersom jag är med henne så mycket. När jag åker från Kapstaden blir jag ledsen för jag trivs bättre där och jag träffar inte de som bor där så mycket.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".