Gatumusikant
Foto: Christine Olsson/TT
Malmö

Ny lag för att flytta gatumusiker

"Förstår att det kan bli svårt"
3:26 min

Från och med årsskiftet får Malmös gatumusiker inte längre spela på samma plats i mer än två timmar. Därefter måste de flytta på sig, enligt de nya miljöföreskrifterna.

Kommunen vill bland annat minska bullret, men hur lagen ska fungera i verkligheten finns det inget bra svar på.

Åsikterna går isär om gatumusik är något bra eller bara jobbigt i stadsmiljön. Kanske är det den senare som har segrat, när gatumusiker från och med årsskiftet, bara får spela i max två timmar på samma plats. Sen måste de flytta till ett nytt ställe utom hörhåll från det förra.

– För affärsverksamheter och även människor som rör sig på samma plats under någorlunda längre tid, så kan det bli väldigt upprepande och det kan till sist bli störande, säger Charlotte Löve, som själv gillar gatumusik.

Förra året kom en Malmöbo med ett medborgarförslag om att totalförbjuda gatumusik. Det har aldrig varit avsikten, men det har samtidigt kommit in en del klagomål till Miljöförvaltningen de senaste åren, enligt Johanna Jungevall, enhetschef för bostadstillsynen.

– Ja, det har ju varit att man känner sig irriterad över den höga musiken, som har trängt igenom in till bostaden.

Det handlar om fem till tio samtal varje sommar under flera års tid, från folk och butiksägare som stör sig på gatumusiken. Framför allt de som bor vid Triangeln, Södra Förstadsgatan och Södergatan.

– Vi får inte regelbundet in samtal om gatumusikanter, utan det sker i pikar, ofta i samband med semestertider. Då har det varit boende kopplat till dessa platserna som varje år återkommer till oss och upplever sig störda av gatumusik, säger Johanna Jungevall.

En romsk man sitter och spelar jullåtar på sitt dragspel på Malmös gågata, Södergatan. Det visar sig att han inte pratar svenska eller engelska när P4 Malmöhus frågar honom om den nya lagen. Flera som går förbi ger honom några mynt, samtidigt som tonerna från Bjällerklang skapar lite julkänsla på stan.

Qun Dedaj som jobbar i en juvelerarbutik mitt emot, är inte lika positiv. Det är samma sak om och om igen, beklagar han sig.

– Jag respekterar att alla måste jobba. Jag vill hjälpa honom, men det är inte rimligt, det driver mig till vansinne. Att lyssna på samma melodier sex timmar i sträck, det kan man inte göra ens om det är ens fru och barn som pratar.

Men, att det inte finns någon variation stämmer inte riktigt i dag. Gatumusikanten på gågatan i Malmö växlar mellan två olika låtar under en 20-minutersperiod.

Efter en intensiv debatt har kommunfullmäktige i Malmö beslutat att han och andra gatumusiker kommer behöva klocka sina uppträdanden, och flytta efter två timmar från och med 2016. I slutändan är det upp till polisen att kontrollera att lagen efterföljs. Johanna Jungevall på Miljöförvaltningen tror att det kan bli svårt.

– Våra lokala miljöföreskrifter finns på vår hemsida, och självklart är det inte så att alla gatumusikanter går in där och läser, men det är väl någonting som får ske efterhand. Det bygger också på att man frivilligt går med på hänsyn till de boende.

Vad säger du till dem som tycker att det här är en begränsning av den fria musiken?

– Jag tycker inte riktigt att den här ändringen kommer innebära det. Det här innebär egentligen bara att du går till en annan punkt och fortsätter spela. Det här hindrar inte på något sätt gatumusikanternas utövande, säger Johanna Jungevall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".