Vårdpersonal hjälper en äldre människa som ligger till sängs.
Arbetskläder är en viktig del i att stoppa spridning av bakterier. Foto: Henrik Montgomery/TT
Skåne

Personalen måste ha kortärmat

Chef: Vi behöver skaffa mer kläder
1:38 min

Tydligare krav på hygien och arbetskläder för vårdpersonal även inom till exempel hemtjänsten och på gruppbostäder. Det är nya föreskrifter som träder i kraft 1 januari.

– Det behövs mer kläder och plats att förvara dem, och att personalen använder kortärmade kläder och byter dagligen, säger Annika Andersson som är omsorgschef i Hässleholms kommun när hon beskriver om något av vad reglerna handlar om.

Det handlar om Socialstyrelsens föreskrifter om basal hygien i vård och omsorg - att de hygienregler som redan gäller inom sjukvården från årsskiftet även ska gälla vid arbete inom hemtjänsten, särskilda boenden och vissa LSS-boenden.

En del kommuner har redan arbetskläder, andra har klädbidrag.

I Kristianstad har man beslutat att köpa in fler ombyteskläder till hemtjänstpersonalen för att underlätta om de behöver bytas under dagen.

I Hässleholm har man redan arbetskläder till hemtjänstpersonalen - och nu är det fler personalgrupper som behöver kläder, konstaterar omsorgschef Annika Andersson:

– Personal på våra gruppbostäder, och inom boendestödet.

Kommer det att bli svårt att klara av reglerna?

– Det bekymrar mig hur vi ska lösa förvaring och omklädningsrum i våra gruppbostäder, särskilt om vi behöver ha omklädningsrum för både män och kvinnor men jag hoppas att man kan lösa det på något sätt, säger hon.


 

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".