Danmark

Danmark inför tillfälliga gränskontroller

Från och med idag klockan 12 inför Danmark tillfälliga passkontroller mot Tyskland, säger statsminister Lars Løkke Rasmussen på en presskonferens.

Den danske statsministern förklarar att regeringen känner sig tvingad att införa gränskontroller vid tysk-danska gränsen.

– Vi vill inte återigen se att flyktingar och migranter vandrar på våra motorvägar, säger Lars Løkke Rasmussen under presskonferensen.

I första omgången kommer gränskontrollen att pågå i tio dagar, med möjlighet till förlängning.

Till skillnad från Sveriges åtgärder ska de danska kontrollerna inte vara heltäckande, säger Lars Løkke Rasmussen.

– Polisen kommer inte att be alla att visa pass (vid tyska gränsen), säger den danske statsministern på presskonferensen.

Han räknar inte heller med att antalet flyktingar ska minska i och med detta. Tvärtom kan antalet asylsökande komma att öka, säger Lars Løkke Rasmussen.

– De som inte vill söka asyl ska stoppas vid gränsen och inte släppas in i Danmark.

– Detta är helt nödvändigt i ljuset av svenskarnas beslut, säger Lars Løkke Rasmussen.

Men liksom Sveriges åtgärder är Danmarks beslut också en maning till handling på EU-nivå.

– Det är uppenbart att EU inte kan skydda sina yttre gränser, och att fler länder kommer att tvingas införa interna gränskontroller (inom Schengen-området), säger den danske statsministern.

– Europas ledare måste reagera på detta.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".