Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen talar ped reportrar i Valletta på onsdagen. Foto: Wiktor Nummelin/TT
Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen talar ped reportrar i Valletta på onsdagen. Foto: Wiktor Nummelin/TT
Danmark

Danmark inför gränskontroller

"Helt nödvändigt i ljuset av svenskarnas beslut"
0:42 min

Danmark inför gränskontroller mot Tyskland, det beskedet gav den danske statsministern Lars Løkke Rasmussen på en presskonferens vid lunchtid i dag.

Han tillägger att han känner sig tvingad att vidta denna åtgärd efter att Sverige vid midnatt infört ID-kontroller.

– Detta är helt nödvändigt i ljuset av svenskarnas beslut, säger Lars Løkke Rasmussen. 

Från midnatt i natt kontrolleras id-handlingar på alla inresande till Sverige, detta innebär att ingen kan resa in till Sverige från Danmark med tåg, buss eller färja utan att kunna visa upp en giltig identitetshandling.

Till följd av detta inför nu Danmark gränskontroller mot Tyskland. Den danske statsministern förklarar att regeringen känner sig tvingad att införa gränskontroller vid tysk-danska gränsen.

– Vi vill inte återigen se att flyktingar och migranter vandrar på våra motorvägar, säger Lars Løkke Rasmussen under presskonferensen.

Det danska beslutet om gränskontroller har fattats för att upprätthålla ordning och säkerhet i landet, men också för att se till att fler flyktingar inte stannar i Danmark enligt statsministern.

– Danmark vill inte bli den nya flyktingdestinationen, tillägger Lars Løkke Rasmussen.

Men kontrollerna kommer inte vara heltäckande, säger statsministern. Alla kommer alltså inte att kontrolleras vid gränsen, det kommer istället att handla om stickkontroller.

Man inför heller inte id-kontroller eller transportörsansvar som i Sverige.

– Polisen kommer inte att be alla att visa pass (vid tyska gränsen), säger den danske statsministern på presskonferensen.

I första omgången kommer gränskontrollen att pågå i tio dagar, med möjlighet till förlängning. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".