Urszula Adamczak och Annika Lindblom, hemtjänsten. Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio .
1 av 3
Urszula Adamczak och Annika Lindblom letar efter rätt anslutning. Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio .
Åke Johansson hemma i Näsby. Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio.
2 av 3
Åke Johansson hemma i Näsby. Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio.
Det digitala låset aktiveras med bluetooth via en app på mobilen. Foto: Victor Eriksson/ Sveriges Radio.
3 av 3
Det digitala låset aktiveras med bluetooth via en app på mobilen. Foto: Victor Eriksson/ Sveriges Radio.
Kristianstad

Hemtjänsten låser upp med mobilen

Annika Lindblom: Kunde ta fyrtio minuter att komma ut
1:20 min

Digitala lås gör att hemtjänsten i Kristianstad inte behöver använda nycklar vid hembesök. Istället kan personalen låsa upp kundernas dörrar med mobiltelefonen.

Syftet är att öka kvaliteten i arbetet genom att mindre tid behöver läggas på administration av nycklar. På hemtjänsten i Näsby är personalen nöjd med tekniken. Annika Lindblom säger:

– Det går snabbare, man behöver inte ha med sig massa nycklar. Förr kunde det ta en halvtimme, fyrtio minuter att komma ut på ett larm.

– Då var vi tvungna att åka tillbaka till kontoret, hämta nycklar, kanske ringa någon kollega och sedan åka ut och öppna med nyckeln, säger Urszula Adamczak.

De digitala låsen består av en batteridriven motor som fästes över låskolven och aktiveras med bluetooth via en app på mobilen. Tanken är att alla hemtjänstkunder i Kristianstad kommunen ska ha tillgång till teknikern i början av nästa år.

Åke Johansson i Näsby har haft digitalt lås sedan i somras och har redan märkt skillnad när han behövt akut hjälp.

– Jag bara ramlade, benen vek sig och jag låg här på golvet. Men det tog inte mer än fem minuter så var det två stycken på plats, säger han.

Men digitala lås är inte obligatoriska för hemtjänstens kunder. Några i Näsby har tackat nej eftersom de föredrar vanliga nycklar. Men Åke Johansson har inget emot tekniska nymodigheter.

– Aldrig, för sjutton. Jag tyckte att det lät jättebra jag, säger han.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".