Foto: Ivan Sekretarev/TT
Foto: Ivan Sekretarev/TT
Sverige

Förlorare kränks på idrottsgymnasier

"Uppenbarligen är det ganska vanligt förekommande"
4:02 min

Hälften av de idrottsgymnasier Skolinspektionen hittills granskat har fått allvarlig kritik för brister när det gäller arbetet mot kränkande behandling i samband med idrottsträning. De duktigaste eleverna har gynnats medan de andra eleverna blivit sämre behandlade.

– Ett sådant agerande eller förhållningssätt stämmer inte överens med varje människas lika värde. Det är det vi reagerar emot i de här besluten, säger Gunnar Olausson, chef vid Skolinspektionen i Linköping, som är den enhet inom myndigheten som ansvarar för granskningen av idrottsgymnasierna. 

Vad tycker ni om det här? När tränare använder den här typen av piska och morot?

– Man skulle kunna vända på frågan. Vad hade du tänkt om magistern i en vanlig klass hade gjort så när du hade matematikundervisning?

– Det skulle förefalla väldigt märkligt att den som hade mest fel på matteprovet är den som får städa upp i klassrummet och sudda ut från tavlan. Det skulle aldrig accepteras, säger Gunnar Olausson. 

Tillsynen omfattar 30 slumpvis utvalda idrottsgymnasier och handlar om arbetet mot kränkande behandling och alla får godkänt för delarna som handlar om skolundervisning.

Men när det gäller idrottsverksamheten finner Skolinspektionen fel hos 11 skolor och 10 av dem föreläggs vidta omfattande åtgärder för att rätta till bristerna. 

På Nordenbergsskolans hockeygymnasium i Olofström favoriseras duktiga spelare, förlorarna får plocka upp puckarna efter match, knyta upp vinnarnas skridskor och hämta mat till dem. Lärarna reagerar inte på verbala kränkningar.

Rektor Kerstin Tjernlund säger till Ekot att skolan bland annat ska bilda ett forum där eleverna ska kunna ta upp saker de vill berätta.

– Det här att man får hämta puckar eller plocka undan, att man tränar om det eller tävlar om det, det är ju tveksamt, säger Kerstin Tjernlund som är rektor på Nordensbergsskolan. 

Hur menar du, tveksamt?

– Flera av de beskrivningar Skolinspektionen tar upp tycker inte jag är skolans värdegrund hur vi behandlar varandra, vilken respekt vi har för varandra, säger hon. 

I flera skolor som Skolinspektionen granskat är det vanligt att det inte anmäls vidare till rektorn när elever berättar för vuxna att de blivit kränkta. Och i flera skolor uppmuntrar tränarna beteenden som Skolinspektionen kritiserar som olämpliga.

– I någon mening kanske man får bli lite förvånad att sådant här fortfarande lever kvar och förefaller ha en stark ställning i idrottsvärlden. Det är lite av ett mönster. Elitsatsningar och sådana här saker som skapar utstötning och sortering och så vidare.

– Och som idrottsrörelsen, när den ställer sig upp officiellt och talar, så förespråkar den inte att det här skulle vara bra eller lämpligt, men uppenbarligen är det ganska vanligt förekommande, säger Gunnar Olausson på Skolinspektionen.

Exempel på kränkande behandling

Filbornaskolans riksidrottsgymnasium i Helsingborg med golf, brottning, simning, idrott och innebandy. Tränarna favoriserar vissa elever och pratar inte med andra. Låter förlorare göra armhävningar medan vinnarna får handla i caféterian. När någon elev svarar fel i klassrummet och de andra skrattar, säger lärarna inte ifrån. 

Häst- och ridsportutbildningarna på Polhemskolan i Lund i ihop med Flyinge. Elever som kör på koner eller ramlar av måste baka en tårta till de andra. Personalen tycker inte att det är kränkande utan vanligt inom all ridträning. Skolinspektionen tycker att det visar på ett ojämlikt förhållande mellan eleverna. 

Lindeskolans riksidrottsgymnasium i Judo i Lindesberg. Elever som presterar sämre blir utfrysta av tränarna och orättvist behandlade. Det har skapat en tysthetskultur där elever inte vågar berätta, av rädsla för repressalier.

Källa: Skolinspektionens beslut.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".