Elisabeth Ekstam  vid skogsdungen där en skylt kan komma att sättas upp. Foto: Victor Eriksson/Sveriges radio.
1 av 2
Elisabeth Ekstam vid skogsdungen där en skylt kan komma att sättas upp. Foto: Victor Eriksson/Sveriges radio.
Einar Critén. Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio
2 av 2
Einar Critén. Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio
Skåne

Romska platser märks ut

Einar Critén: Äntligen händer det nånting
1:12 min

Nu ska romska platser som fallit i glömska i Skåne uppmärksammas genom ett skyltprojekt.

Elisabeth Ekstam på regionmuseet i Kristianstad är initiativtagare till projektet "Romska lägerplatser" där man ska inventera och märka ut gamla läger- och marknadsplatser med skyltar och kartor.

– Vi har många berättelser i landskapet som man inte vet om. Det är ett osynligt kulturarv, säger hon.

Mellan sjukhuset och kyrkogården i Kristianstad finns en dunge med träd och murrig, lövtäckt mark. Det enda som händer här är att bilarna svischar förbi på Snapphanevägen och någon kanske rastar sin hund. Men ändå in på 60-talet var här liv och rörelse och en betydelsefull boplats för romer. En av dem var Einar Critén.

– Jag vet inte om man kan kalla det för bo för vi fick ju bara ligga här i tre dagar sen slängde de ju väck oss. Det fungerade mer som en campingplats. Det fanns ju inget vatten eller toalett utan det fick vi hämta på bensinstationen, säger han.

Nuförtiden bor han i Östra Sönnarslöv men han tycker det vore bra om det kom upp skyltar som uppmärksammade folk om platser som en gång varit en viktiga för många romer.

– Våran historia som finns i Sverige sedan 1500-talet har ju aldrig belysts på något sätt. Äntligen händer det nånting som visar att vi finns, att vi har en betydelse, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".