Roseli Lopes dricker te med Sveriges Radios reporter Madeleine Fritsch-Lärka.
1 av 2
Roseli Lopes dricker te med Sveriges Radios reporter Madeleine Fritsch-Lärka.
Hembakade kakor på ett glasfat. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
2 av 2
Hembakade kakor på ett glasfat. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
Malmö

Tebjudning bygger en skola i Brasilien

"Viktigt att göra något tillsammans"
4:21 min

Roseli Lopes från Kirseberg i Malmö bestämde sig för att prova på ett sätt att samla in pengar till fattiga som man gör i hennes födelsestad Rio de Janeiro och bjöd in grannar och bekanta på välgörenhetste.

Bordet är vackert dukat med tekoppar och ett fat med alldeles nybakade brasilianska maizenakakor. Roseli har precis kommit hem från jobbet som kock på en av Malmös restauranger och ställer sig genast och bakar.

För några veckor sedan bjöd Roseli in till sin första tebjudning på mötesplatsen i området. Hon bjöd in vänner och vänners bekanta för att samla in pengar till en skola som ska byggas till några av de fattigaste barnen i henne hemstad. Hon berättade om barnen och om skolbygget samtidigt som alla fikade tillsammans.

Besökarna betalade en frivillig summa i inträde och så kunde man köpa med sig kakor hem. Men att träffas och ha det trevligt är minst lika viktigt som själva insamlingen.

– Det är viktigt att göra något tillsammans. Inte bara skänka pengar utan jobba tillsammans för att hjälpa de som behöver, menar Roseli Lopes.

Barnen hon samlar pengar till bor på Latinamerikas största soptipp i Rio de Janeiro.

Den stängdes för tre år sedan men många av dem som arbetade där bor fortfarande kvar eftersom de inte har någon annanstans att ta vägen. Pengarna som Roseli samlar in går oavkortat till en organisation som just nu håller på att bygga en skola till barnen där.

Idén med välgörenhetste spred sig snabbt både bland vänner och andra boende i stadsdelen och många ställde upp.

– Många ställde upp och bakade. Min kompis bakade 160 kanelbullar och min svägerska bakade äppelkaka. Alla ställde upp och jag blev så glad.

Roseli tar fram sin laptop för att visa bilder och filmer från skolbygget. Engagemanget för barnen i Rio och hennes starka vilja att hjälpa dem kommer från hennes egen barndom som såg helt annorlunda ut än det liv hon lever i Sverige idag.

– Vi var riktigt fattiga. Ibland hade vi ingen mat utan fick äta mjöl. Men min mamma lärde oss att vi ändå måste dela, fast vi knappt hade några pengar.

Roseli tar fram sin laptop för att visa en film på barnen som snart kommer att få sin egen skola.

Barnskratt och sång fyller köket där vi sitter. Det är en födelsedagsfest i en mycket enkel lokal

– Det här är mina barn och jag hoppas att jag kan komma och hälsa på dem när de börjar i sin nya skola.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".