Liza Jacobsson tipsar om heta pocketböcker. Foto: Jenny Cederbom/Sveriges Radio
Liza Jacobsson tipsar om heta pocketböcker. Foto: Jenny Cederbom/Sveriges Radio
Bokklubben med Liza Jacobsson

Bokklubben tipsar om pocketböcker

Hör Liza Jacobssons recensioner här
7:59 min

Har du semester kvar men har redan läst ut alla böcker i bokhyllan? Liza Jacobsson tipsar om heta pocketböcker på marknaden.

”Den sårade divan” av Karin Johannisson

Boken handlar om kvinnor och galenskap. Karin Johannisson följer tre svenska kvinnor som varit kända inom kultursfären i början av 1900-talet; Agnes von Krusenstjerna, Sigrid Hjerten och Nelly Sachs. Författaren låter läsaren följa med i diagnostiseringen av dessa kvinnor. Det är allt från hysteri och paranoia till schizofreni. Galenskap är spännande för var är det egentligen och vem bestämmer vem som är galen. Hon betonar mycket hur kvinnorna kanske hittade något litet andrum i galenskaperna och på så sätt slapp förhålla sig till de borgeliga, ganska stränga ramarna som fanns inom överklassen i början av 1900-talet.

Jag är helt intellektuellt stimulerad av den här boken. Det är ett boktips till den som känner att den vill tänka lite men ändå bli guidad. Boken nominerades till Augustpriset i kategorin fakta men vann inte.

 

”Förtvivlade människor” av Paula Fox

Den här boken läste jag i höstas och älskar den. Den har gjort lite samma resa som en bok som heter Stoner av John Williams som blev väldigt uppmärksammad i höstas. Den här boken var nämligen inte heller uppmärksammad under den tid som författaren levde. Det är nu under de senaste två, tre åren som den har blivit mycket uppmärksammad på kultursidorna men den skrevs redan på 70-talet.

Den handlar om Otto och Sophie som precis har flyttat till Brooklyn. Året är 1969 och det händer mycket i omvärlden. Det är spänningar i luften, spänningar i deras relation. Jag tycker att den ligger så rätt i tiden om man tänker på hur världen ser ut nu. Det kanske är därför den har fått ett uppsving, att folk återigen kan relatera till hur det var när världen var så rörig. Hur man i Otto och Sophies fall, i medelklassbubblan ivrigt försöker skjuta det ifrån sig.

 

”När hundarna kommer” av Jessica Schiefauer

Boken har två historier som löper parallellt men som vävs ihop väldigt snyggt. Den är otroligt välskriven. Dels handlar det om Ester och Isak som träffas och blir jättekära. Det är något med den här beskrivningen av den första kärleken som inte bara är ljuvlig och en dans på rosor utan också så otroligt krävande och kvävande och när man inte har något att förhålla sig till så blir den så viktig och man vet inte hur man ska göra för att ta sig ur den eller vara i den. Samtidigt begås en dödsmisshandel av en kille på grund av hans sexualitet och man misstänker hatmotiv. Kärlekshistorian och våldsdådet vävs ihop i en liten ort i Sverige.

Boken som vann ett Augustpris i kategorin Barn och ungdom är jättebra. Den är mörk, vacker och hemsk. Jag läste den på en kväll och sen mådde jag ganska dåligt. Men jag tänker på den ofta.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".