Fabriker i Kanpur, Indien
Brister i arbetsförhållanden i garverier och fabrik i Kanpur i Indien. De tillverkar hästsportprodukter åt svenska företag. Ingen skyddsutrustning och dåligt brandskydd. Foto: Sveriges Radio

Svenska ridsportföretag avslutar indisk tillverkning

2:45 min

Efter P1-programmet Kalibers granskning har nu flera svenska ridsportföretag sett över sin tillverkning i Indien. Granskningen visade på dåliga arbetsförhållanden med risker för arbetarna och ett av företaget, Gekås, har nu valt bort vissa leverantörer.

Kalibers granskning visade på dåliga arbetsförhållanden, och att de indiska arbetarna utsattes för risker.

Varuhuset Gekås i Ullared, som säljer ridsportsartiklar för 75 miljoner kronor per år, tillhör de som efter en inspektionsresa till produktionsstaden Kanpur valt att avsluta med vissa leverantörer,

– Dels för att det inte såg bra ut, och dels för att fabriksägarna inte hade den attityden som gör att vi ser att det går att utveckla, de var inte positivt inställda till att förbättra, säger varuhusets VD Malin Helde.

Det var i september som Kaliber kunde avslöja att hästsportsartiklar som tillverkas i Kanpur i Indien, och som sedan säljs i Sverige, görs under dåliga arbetsförhållanden. Tillverkningen skadar både människor och miljön i staden.

Arbete med giftiga kemikalier utan skyddsutrustning, dåligt brandskydd och farliga miljöer var några brister Kaliber upptäckte. Vi träffade också arbetare och experter som vittnade om de dåliga förhållandena, Till exempel är andningsproblem vanliga bland garveriarbetarna.

Fabrikerna som vi besökte producerade åt Hööks hästsport, Granngården, Gekås i Ullared, grossisten Globus eller Biltema och det visade sig att företagen hade dålig koll både på arbetsmiljön i fabrikerna och miljöproblemen.

Efter granskningen uppgav alla fem företag att de skulle se över sin produktion i Indien. Efter att själva ha inspekterat fabrikerna i Kanpur valde Biltema att avsluta sina inköp av läderprodukter därifrån. Hööks Hästsport har också besökt leverantörer på plats.

Globus och Granngården har inte besökt produktionen i Indien nu, men uppger att man varit i kontakt med sina leverantörer. Globus har i sin marknadsföring också börjat ange var deras träns är tillverkade, och hur lädret är garvat.

Granngården har efter programmen plockat ut vissa artiklar ur sortimentet berättar VD Per Sigvardsson.

– Vi blev uppmärksammade av ert reportage i Kaliber om förhållanden på en specifik fabrik. Vi tog upp det direkt med vår leverantör. Och de i sin tur har besökt fabriken. De produkterna har vi plockat bort ur sortimentet fram tills dess att vi kan med säkerhet veta att produktionen går till på ett korrekt sätt, säger han.

I Gekås handlingsplan ingår regelbundna resor till Indien. Men att sluta handla helt från Kanpur tänker varuhuset inte göra.

– Nej, vi har diskuterat det också, självklart, det får man göra i en sådan här situation. Men jag ser ju att vi har större möjligheter att påverka om vi fortsätter jobba i området. Och det finns stor förbättringspotential. Då är det ju faktiskt rätt så roligt arbete, då man känner att man kan påverka för alla parter positivt sätt, säger VD Malin Helde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista