Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hon vill lyfta fram bra äldremat

Publicerat måndag 11 januari 2016 kl 10.51
"Jag vill visa en annan verklighet"
(9:49 min)
Malin Nilsson startade ett upprop på Facebook för att lyfta fram att det finns bra mat inom äldreomsorgen. Foto: Jenny Cederbom/Sveriges Radio
1 av 2
Malin Nilsson startade ett upprop på Facebook för att lyfta fram att det finns bra mat inom äldreomsorgen. Foto: Jenny Cederbom/Sveriges Radio
Så här kan kvällsmaten se ut på Solgårdens äldreboende i Svedala. Foto: Solgården
2 av 2
Så här kan kvällsmaten se ut på Solgårdens äldreboende i Svedala. Foto: Solgården

Efter en bild på en 92-årig kvinnas matlåda drog en het debatt om maten till äldre igång på sociala medier. Den här bilden vill Malin Nilsson ändra. Hon har startat ett Facebookupprop för att visa att det finns många goda exempel också.

På bilden, som kom från ett av Sundsvalls kommuns äldreboende, kunde man se ett par korvar, en trött potatis och inga som helst grönsaker. En dyster bild som fick många att reagera. Malin Nilsson, student som tidigare jobbat mycket som kock inom äldreomsorgen, reagerade också.

– Min första reaktion var att det var en himla tråkig matlåda och det blev man ju irriterad över men sen började jag fundera över vad som låg bakom matlådan, vad hade gått fel.

– Jag kom fram till att Sundsvalls kommun inte brukade servera sådana här matlådor, att det var specialkost och att det ganska nyligen blivit ändring i specialkosten. Dessutom var det inte ordinarie personal som hade gjort lådan. Ibland blir det fel, det är människor som jobbar i de här köken och det kan ju vara så att de har tänkt att det är bättre att personen får en matlåda än ingenting alls. De kanske bara försökte rädda situationen.

Så hon bestämde sig för att starta ett upprop på Facebook för att visa en annan bild.

– Jag har jobbat i en hel del kök och aldrig stött på den här typen av matlåda. Det är klart att den säkert finns men jag tror inte att den är representativ för kosten till de äldre. Jag har sett en helt annan sida där människor anstränger sig för att skapa bra mat till de äldre och en värdig situation i livets slutskede. Sen tycker jag inte heller om hur bilden används som en motpol till flyktingdiskussionerna och ställer två grupper mot varandra. Faktum är att en del äldreboende faktiskt lagar maten till asylboendena så det är samma mat som de får.

Reaktionerna på uppropet har inte låtit vänta på sig. Malin Nilsson har fått in närmare 70 bilder på matlådor från äldreboenden runt om i landet.

– Det har gått fantastiskt bra, jag har fått väldigt många bilder och många positiva mail där människor har tackat mig. Och det är inte bara folk som jobbar i köket som har hört av sig utan också vårdpersonal och anhöriga.

Känner du att ditt upprop har gjort skillnad?

– För individen har det nog gjort skillnad, framförallt för dem som jobbar i köket för de behöver bli sedda. Det är lätt att man bara får den dåliga sidan.

– Tanken med uppropet var väl egentligen bara att få visa en annan bild, den här matlådan från Sundsvall är inte min verklighet, jag ville visa en annan verklighet och skapa en nyans till debatten. Jag hoppas att det kan inspirera människor till att göra bättre mat på boendena. Politiker kanske kan få upp ögonen för att det inte behöver vara dåligt utan kan vara väldigt bra. Det är min målsättning, inte att gömma en dålig matlåda utan att lyfta fram det som är bra.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".