Stockholms tingsrätt.
Stockholms tingsrätt. Foto: Maja Suslin/TT
Skåne

Läkare åtalad för människorov

Drogad med chokladdoppade jordgubbar
1:29 min

En läkare från nordöstra Skåne åtalas misstänkt för människorov och grov våldtäkt efter att fört bort en kvinna och spärrat in henne i en bunker på sin tomt.

Mannen fick telefonkontakt med den tidigare obekanta kvinnan i september och bestämde träff i Stockholm. Efter mötet ska han ha återvänt till sin fastighet i nordöstra Skåne och förberett ett bortförande av kvinnan.

Med chokladdoppade jordgubbar och juice preparerade med starkt sömnmedel, återvände han till Stockholm med förevändning om att bjuda kvinnan på middag. Med sig hade han också två gummimasker föreställande ett äldre par och en rullstol för att underlätta bortförandet.

 Väl på plats i kvinnans bostad ska han ha bjudit kvinnan på jordgubbarna och satt en kateter i hennes hand för att underhålla narkosen. Enligt åklagaren ska han sedan ha genomfört ett samlag med kvinnan när hon varit medvetslös, vilket mannen förnekar.

 Han ska sedan ha fört henne i medvetslös tillstånd till sin bostad i nordöstra Skåne där han placerat henne i en ljud och ljusisolerad cell med två säkerhetsdörrar i metall som han låtit uppföra i en träbyggnad på sin tomt. Där ska kvinnan ha varit inspärrad i knappt en vecka och blivit hotad med att bli fastkedjad och matad med enbart knäckebröd om hon försökte rymma.

 Han har också förmått henne att ta prover på sig själv, som han lämnat in på sin arbetsplats för att kontrollera om hon haft några könssjukdomar, detta inför att han planerade oskyddade samlag med henne, enligt åtalet.

 När mannen återvände till Stockholm för att hämta några av kvinnans tillhörigheter fick han veta att hon var eftersökt av polisen. Han tog då med sig kvinnan till polisen för att försäkra myndigheten om att hon var välbehållen. Polisen fattade dock misstankar och kunde sedan gripa mannen.

Enligt mannens advokat Mari Schaub nekar han till misstankarna som nu riktas mot honom.

– Han förnekar att han skulle våldtagit målsäganden, han förnekar också brottet människorov.

Vad är det han medger?

– Han medger att han har träffat henne i Stockholm, att han har drogat henne, fört henne till Skåne och förvarat henne på sin fastighet.

Vad säger han själv, vad är anledningen till att han har gjort det här?

– Det vill jag inte närmare gå in på, men det är självklart att det finns ett motiv i det här.

Huvudförhandling kommer att påbörjas inom kort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".