Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Malmö

Korpen ska hjälpa nyanlända flyktingar

Publicerat tisdag 12 januari 2016 kl 04.19
"Vi har massor med idéer"
3:39 min
Ola Pettersson, sportchef i Malmö Korpen Idrottsförening som är med i projekt för att integrera nyanlända flyktingar. Foto: Jonathan Hansen/Sveriges Radio
Ola Pettersson. Foto: Jonathan Hansen/Sveriges Radio

Vid årsskiftet startades ett nytt integrationsprojekt för nyanlända i Sverige. Bakom står Riksidrottsförbundet och Korpen - och en av två lokala föreningar i landet som valts ut är Malmö Korpen Idrottsförening.

När Korpens verksamhet i Malmö breddas med ett nytt integrationsprojekt ska föreningen anställa både en föreningsutvecklare och en integrationssamordnare. Tanken är att hitta ett nytt sätt att integrera nyanlända genom att de lär känna den svenska föreningsrörelsen.

– Vi har massor med idéer om hur det ska gå till. Det är inte bara för ensamkommande pojkar, utan jag vill också se flickor och kvinnor som idrottar, säger Ola Pettersson, sportchef i Malmö Korpen Idrottsförening.

En av idéerna i projektet är att ta hjälp från Korpens befintliga medlemmar.

– Vi ska bilda fadderlag. Då kan befintliga korplag ta emot personer som älskar att spela fotboll. Det ska bli spännande att se hur det blir, säger han.

Att använda idrott som ett verktyg för att förbättra integrationen i samhället är ett naturligt steg, tycker Ola Pettersson.

– Samhället måste ta sitt ansvar, annars finns risken att folk blir sittande, inte kommer ut och inte lär sig språket. Många kanske har idrottat i sina hemländer men när de kommer hit vet de inte hur man ska börja.

Förr i tiden var Korpen i Malmö uppbyggt av olika sektioner, med bland annat badminton, ishockey, bowling och fotboll. På grund av dålig ekonomi försvann några av sektionerna 2008.

Nu växer intresset igen och sedan en tid tillbaka erbjuder Korpen både innebandy och bordtennis. Även ishockey är på gång.

– Intresset är väldigt stort, och det häftiga med Malmö är att befolkningsökningen går som en raket. Vi måste vara med på tåget och erbjuda alternativ som efterfrågas. Tanken är att vi ska bredda vår verksamhet till ett tiotal olika idrotter, säger Ola Pettersson.

Men trots att Korpen har över 3 000 medlemmar hamnar föreningen ofta i skymundan.

– Ingen höjer på ögonbrynen när man säger att vi har 3 000 medlemmar som spelar fotboll. Men enligt kommunens register har en stor fotbollsförening 300 till 400 medlemmar.

Namnet Korpen kommer från Svenska Korporationsidrottsförbundet, som föreningen hette när den bildades efter andra världskriget 1945. Just Malmös lokala förening är dock ännu äldre, eftersom den är sprungen ur en fotbollsklubb som bildades i staden redan 1927. Om två år är det dags för 90-årsjubileum. Något som Ola Pettersson ser fram emot. 

– Då är min dröm att bjuda in gamla korplag till en träff. Man ska inte gå händelserna i förväg, men jag längtar faktiskt dit. Det hade varit roligt att träffa på gamla spelare och lag från 60-, 70- och 80-talet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".