Tolv personer kan sova i varje tält som värms med värmefläkt. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Revinge

Migrationsverket nobbar tält för asylsökande

"Inte lämpligt att bo i under så lång tid"
1:17 min

Det blir inga permanenta tältläger för asylsökande. Migrationsverket tackar nej och anser att det som framförallt behövs nu är bostäder där asylsökande kan bo under längre tid.

Det var regeringen som gav uppdraget till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB och till Fortifikationsverket att bygga tältläger för asylsökande.

Bara ett tältläger har byggts, i Revinge utanför Lund. Det är tillfälligt och ska vara borta senast den 24 januari. Ett mer permanent tältläger var också planerat i Revinge.

Det blir nu inte av och inte heller de övriga tältläger med totalt 3 000 platser som MSB ansåg möjliga att bygga på fyra andra platser i landet, i Gävle, Uppsala, Värmdö och Flens kommuner.

– Det ena är att tält inte är lämpligt att bo under så lång tid som man ändå gör när man väntar på sin asylutredning. Det andra är att tält är ganska dyrt, säger Willis Åberg, ansvarig för boendefrågor på Migrationsverket.

Migrationsverket tycker inte att tälten är lämpliga att bo i under så lång tid som det nu tar att pröva asylansökningarna, i december var den genomsnittliga handläggningstiden för de ärenden som avslutades 247 dagar.

Tälten skulle också bli dyra. Enligt MSB:s beräkningar skulle de kosta omkring 610 miljoner kronor att bygga.

Nu vill Migrationsverket hellre satsa på till exempel modulhus och passagerarbåtar för att ge bättre bostäder åt asylsökande. I dag bor folk i en del fall i evakueringsboenden eller trångt på vanliga asylanläggningar där man låter fler personer bo i varje rum än tidigare.

– Det finns fortfarande ganska många platser som vi skulle vilja ersätta med bättre boenden, så att det blir en bättre tillvaro för dem som väntar på att sin asylansökan ska bli utredd, säger Willis Åberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".