Bilden visar ett antal flyktingar som just kommit till Hyllie station i Malmö. En polis försöker muntra upp en liten flicka. Foto: Johan Nilsson/TT.
1 av 2
Foto: Johan Nilsson/TT.
Christer Zettergren. Foto: Anders Ljungberg / SR
2 av 2
Christer Zettergren. Foto: Anders Ljungberg / SR

Migrationsverket: Mycket osäkert asylläge

"Alltid varit lägre tryck den här tiden på året, beroende på vädret"
3:25 min

Det kommer nu betydligt färre flyktingar till Sverige, men de nyligen införda gränskontrollerna är bara ett av flera skäl till det.

Senare i vår lär läget ändras igen, säger Christer Zettergren på Migrationsverket, som är särskild rådgivare åt Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson.

– Det har alltid varit lägre under den här perioden på året, beroende på vädret oftast. Någon gång i april-maj räknar vi - i vårt traditionella prognosarbete - med att det kommer att öka igen. Då kommer vädret och våghöjden medföra att det går lättare att ta sig över Medelhavet, säger han.

Det var den 4 januari som Sverige införde gränskontroller på färjor, tåg och bussar från Danmark. Sedan dess har antalet asylsökande minskat från ungefär 2 000 i veckan, som det var veckan innan gränskontrollerna infördes, till ungefär 1 000 de senaste sju dagarna. När flyktingströmmen var som störst i höstas kom runt 10 000 asylsökande per vecka till Sverige.

Minskningen har bara delvis med gränskontrollerna att göra, säger Christer Zettergren.

– Det har haft en effekt hos oss, men det har också haft en effekt på oss när det gäller vad som händer i Syrien, vad som händer mellan Syrien och Turkiet, mellan Turkiet och Grekland, inom olika Balkan-länderna och i Österrike, Tyskland och Danmark. Allt detta bildar ett ganska komplicerat mönster för hur många som kan komma till Sverige.

Däremot finns det ingenting som tyder på att drivkraften att söka skydd och ett bättre liv i Europa minskar framöver, säger Christer Zettergren. Det kan leda till att flyktingar söker andra vägar att ta sig till tryggheten, tror han.

– Vare sig du är utsatt för tortyr eller förföljelse eller om du "bara" vill ha ett bättre liv för dig och din familj så är det en stark drivkraft. Då tror vi att fler och fler tyvärr kommer att vända sig till kriminella nätverk, till flyktingsmugglare, använda sig av falska dokument och så vidare för att kunna komma till Sverige eller Tyskland eller Danmark eller var man nu hamnar någonstans.

Christer Zettergren säger att det till exempel finns mycket information om att många migranter väntar i Libyen på att vädret ska bli bättre så att de ska kunna fara över Medelhavet.

Den 4 februari ska Migrationsverket presentera sin nästa prognos för hur många asylsökande som väntas till Sverige i år. Men det osäkra läget gör det här arbetet mycket svårt.

– Det går inte längre att säga: Nästa år kommer det hit så många, eller så många. Nu måste man spela upp olika scenarion och skapa några olika variabler. Det kommer vi att göra och lämna ut den fjärde februari, säger Christer Zettergren.

Nedgången i antalet asylsökande har bland annat lett till att Migrationsverket nu kan välja bort en del asylboenden som inte håller måttet. Ändå är det fortfarande ett mycket ansträngt läge i asylsystemet. 182.000 personer är inskrivna hos Migrationsverket, och det tar lång tid att få sin asylansökan behandlad.

– Det beror på när du kommer in i vår kö men den kan nu variera från sex, tolv och arton månader.

Och för de som har kommit nyligen gäller arton månader?

- Ungefär så, säger Christer Zettergren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".