Kalle Hansson från Ängelholms FF och Amelie Sitlberg från ideella föreningen Ifall
Kalle Hansson från Ängelholms FF och Amelie Siltberg från föreningen Ifall. Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio
Ängelholm

Fotbollen ska bli en bro in i det svenska samhället

Hör reportaget om ÄFF här
1:21 min

Fotbollsklubben Ängelholms FF satsar på att få ensamkommande barn  och ungdomar att spela fotboll. Man samarbetar med den ideella organisationen Ifall som arbetar med integration och på söndag startar den första träningen på Valhall Park.

Kalle Hansson som är ungdomsansvarig tycker att det är en viktig satsning.

- Absolut är det viktigt. Ungdomarna får någonting att göra, de lär sig det svenska språket och kommer in i samhället, säger han.

Tillsammans med Ifall har Ängelholms FF besökt ett antal boenden i Ängelholms och Båstads kommuner och förhoppning är att minst 25 ungdomar ska komma till träningen på söndag.

Satsningen riktar sig till ungdomar mellan 14 och 18 år. Men klubben tar sig också an yngre nyanlända barn som slussas direkt in i de ordinarie lagen.

Amelie Siltberg från Ifall arbetar även med att värva nyanlända till andra idrottsaktiviteter. Men hon har märkt att intresset för fotboll är särskilt stort när hon har varit ute på boendena.

- Ungdomarna fick fylla i ett dokument om vilka aktiviteter de helst skulle vilja börja på, säger hon. De fick poängsätta dem mellan ett och tio och alla ringade in tio på fotboll.

Hon tror att det beror på att många av ungdomarna har spelat fotboll i sina hemländer oavsett om de kommer från Afghanistan, Syrien eller Eritrea.

- Fotboll är ju en stor internationell sport, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".