Anette Nilsson utsattes för knivrån när hon var ensam i sitt konditori. Foto: Evelina Olsson/Sveriges Radio
Anette Nilsson i sitt konditori. Foto: Evelina Olsson/Sveriges Radio
Skåne

Fler rån med kniv

"Jag trodde att det var en vanlig kund"
3:56 min

De senaste veckorna har flera butiker runt Malmö och Lund drabbats av grova rån. I flera av fallen har gärningsmännen gått till angrepp med kniv mot personalen. Vi har träffat en som blivit utsatt.

Det är Anette Nilsson som driver Köpenhamnskonditoriet i Malmö tillsammans med sin man.

– Jag trodde att det var en vanlig kund, säger hon.

Färsk statistik från Brottsförebyggande rådet visar att antalet butiksrån i Polisregion Syd ökat med 41 procent under 2015 jämfört med året innan. Och den negativa trenden har följt med in i det nya året.

Under årets två första veckor har flera jour- och matbutiker rånats ibland annat Malmö, Lund, Svedala och Södra Sandby. I flera av fallen har gärningsmännen varit utrustade med kniv, och vid några tillfällen har personal knivskurits.

Det var också vad som hände Anette Nilsson när hon den 12 november förra året höll på att stänga sitt konditori för dagen.

– Helt plötsligt så var han bakom disken med en lång kniv och sa "öppna kassan". Men jag vägrade, jag blev så arg.

– Han frågade flera gånger och till slut sa han "snälla öppna kassan". Sen fick han syn på cigaretter som jag hade packat ner för natten och tog kartongen. Jag puttade på honom och jag blev rispad på armen, berättar hon.

Enligt Lars Förstell, pressinformatör vid Malmöpolisen, har den senaste tidens rån ett oroande inslag.

– Vi har sett vid flera av den senaste tidens rån att man använt sig av kniv och det har vi inte sett så mycket av tidigare.

Tillvägagångssätet vid flera av rånen har varit likartat, men enligt polisen är det för tidigt att säga om det kan finnas ett samband mellan dem. I förra veckan häktades tre personer misstänkta för rånet mot en matbutik i Södra Sandby och polisen arbetar nu med att se om de också kan knytas till fler rån.

Även om det kan vara svårt att som butik skydda sig mot rån, finns det olika saker som butiksägare kan tänka på i förebyggande syfte, säger Lars Förstell.

– Ett väldigt bra sett att skydda sig är att visa i sitt uppträdande att man har ordning på saker och ting. 

– Många av de här gärningsmännnnen har varit i butikerna innan rånet och sett sig omkring för att göra en bedömning över hur de kan behöva agera för att genomföra rånet. Om de redan där ser att personalen uppträder på ett stabilt och säkert sätt så kan det avskräcka i sig, betonar han.

I Anette Nilssons fall lades förundersökningen ner efter två veckor. Hon känner fortfarande oro över att jobba själv i konditoriet. Som en tryggande åtgärd har hon ställt ett högt brödställ i ingången till kassadisken.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".