Malmö

Hon kan bli Sveriges nya mästerkock

9:01 min

"Detta var den absolut vackraste uppläggningen ikväll!" "Absolut kvällens bästa!" Ja, det var två omdömen som Sofie Gudmundsson från Malmö fick i veckan som gick. Nu är hon en av deltagarna i programmet Sveriges Mästerkock.

– Jag har alltid varit väldigt matintresserad och alltid haft en tanke att det är mat jag ska jobba med men aldrig riktigt satsat på det. Så jag anmälde mig till programmet för att testa och se hur långt det skulle räcka, säger Sofie Gudmundsson som till vardags jobbar som projektledare på ett företag i Malmö. Jobbet innebär mycket samordnande och fixande med konferenser och möten. Hon gillar att ha ordning och reda, även i köket.

– Mat har alltid haft en väldigt central del i mitt liv. Mina tre hållpunkter varje dag är frukost, lunch och middag. Ofta planerar jag middagarna för hela veckan. På söndagskvällen brukar jag sitta och tänka ut en bra plan för veckan som kommer, säger Sofie Gudmundsson.

Hur mycket tid lägger du ner i köket?

– Det varierar men det blir i alla fall en till två timmar om dagen. Men det är inte bara trerättersmenyer som lagas, det kan lika gärna bli falukorv och makaroner. Men då ska det vara en god falukorv och goda makaroner, det är jag noga med när jag handlar. Den enkla maten kan också bli väldigt god, bara man lägger ner lite extra kärlek i den.

Att vara med i Sveriges Mästerkock var nervöst berättar hon. Framförallt momentet där den sista handen läggs vid maten framför juryn som består av Leif Mannerström, Markus Aujalay och Mischa Billing.

– När de skulle gå fram och smaka var jag inte så kaxig men sen bestämde jag mig för att om inte jag tror på det så kommer inte de heller att tro på det. När den första kommentaren var bra då släppte allt och jag tänkte att det här nog skulle gå vägen. Markus sa något i stil med att nu har vi ögonen på dig i Gävle, nu har vi höga förväntningar.

Hur var stämningen i Gävle, blev du och de andra deltagarna vänner?

– Ja, men när jag går in i en tävling så är jag väldigt fokuserad, då är det bara jag själv och tävlingen som gäller så då är det inte något snicksnack längre. Det är väldigt upp och ner och mycket känslor.

Hur det går i programmet får hon inte berätta men än så länge jobbar hon kvar på sitt gamla jobb.

– Vi får se lite vart det här leder men jag tror inte att jag kommer att kunna släppa projektledarrollen, kanske kan det bli en kombination av projektledare och kock i framtiden.

Vilken är din egen favoriträtt?

– Det är så svårt att säga men den ska vara tillagad med kärlek och med en tanke bakom och så ska det vara mycket grönsaker.

Sveriges Mästerkock sänds i TV4.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista