Nettobutiken på Vildgåsvägen i Lund har tidigare utsatts för rån. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio
Nettobutiken på Vildgåsvägen i Lund har tidigare utsatts för rån. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio
Skåne

Kriminolog: Därför väljer rånarna småbutiker

”Rånarna gör en rationell kalkyl”
1:46 min

En stor del av de butiker i Malmö- och Lundaområdet som den senaste tiden utsatts för rån har varit småbutiker och jourlivsaffärer.

Enligt kriminologen Sven Granath på Brottsförebyggande rådet handlar valet av rånobjekt troligtvis om riskbedömning från rånarnas sida.

 – Det är svårare att råna stora livsmedelskedjor och varuhus. De små butikerna har den största risken att utsättas, även om det inte finns kanske potentiellt störst byte där.

– Rånarna gör en rationell kalkyl över var det är lättast att genomföra rånet och ofta har man spanat lite och gjort en plan, helt spontant är det inte. Att man tar sådana små butiker tyder också på att man är i ett ganska desperat behov av kontanter i och med att det oftast inte blir så stora byten, säger han.

Enligt Sven Granath begås rånen av ganska få personer, men dessa i sin tur kan begå väldigt många brott vilket kan påverka statistiken kraftigt. Det är oftast unga män som varit aktiva i den kriminella världen en tid, som begår rånen.

– De har kanske tidigare begått personrån, de har ofta ganska mycket kriminella kontakter och många har någon form av narkotikamissbruk som ska finansieras och begår ofta väldigt mycket andra brott som bilinbrott, misshandel och narkotikabrott. Det är inga duvungar det är talan om, även om de inte behöver vara särskilt gamla, de tillhör oftast den här lilla klicken som begår väldigt många brott i samhället, säger Sven Granath.

  

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".