Nolla. Foto: Lars Ekman/Sveriges Radio
Foto: Lars Ekman/Sveriges Radio
Skåne

Utan nollan får vi problem

”Nollan förstärker allting”
3:40 min

En liten nolla kan betyda så mycket. Det märkte till exempel en handlare i Åstorp som råkade få tio gånger så mycket mjölk som planerat. Så förargligt, denna lilla obetydliga alldeles makalöst viktiga siffra, som efter missen i Åstorp nu ska få sitt rykte upputsat igen.

För det finns människor som gärna pratar om den.

– Nollan är en av de största uppfinningarna vi gjort. Men romarna använde inte nollan i sitt system. Så där hade inte det kunnat bli fel, säger professor emeritus Stellan Welin.

På Esrange, European Space and Sounding Rocket Range, Sveriges enda rymdraketbas. använder man gärna nollan i nedräkningar.

– När man räknar ner så går tändströmmen genom systemen när man kommer till nollan. Men idag så är det en syntetisk nedräkningsröst.

Och även när man sysslar med numerologi är nollan viktig.

– Nollan förstärker allting. Den ger extra energi. Nollan står både för den kosmiska energin och är obegränsad, en helhet, men samtidigt en tomhet. Den kan expandera hur mycket som helst utan att gå sönder.

Och även i studentlivet är nollningen viktig.

– När studenten börjar läsa till civilingenjör så är de ettor, men innan dess så är de nollor och ska introduceras i studentlivet.    

 

 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".