Johan Bävman
Johan Bävman framför ett av sina fotografier. Foto: David Richter/Sveriges Radio
Malmö

Svenska pappor tar plats på museet

4:13 min

Många har sett hans bilder av svenska föräldralediga farsor på nätet, fotografen Johan Bävmans projekt, som inte bara blivit en viral succé utan dessutom vann TT:s stora fotopris för någon månad sedan. Nu kommer utställningen med bilderna.

Den öppnar i helgen på Malmö museer. Sedan fortsätter den till Norrköping för att därefter färdas till flera andra länder.

Johan Bävman berättar att plåtandet försvårades av att folk ville fixa till verkligheten innan han dök upp i deras hem med kameran.

– Det stora problemet är att folk har en bild av hur de vill bli porträtterade. Det är oftast inte den bilden jag är ute efter. Jag brukar säga att de inte får städa innan jag kommer, säger han.

45 bilder har det blivit till utställningen, en bild på varje föräldraledig farsa med barn. Villkoren för att plåtas var att papporna skulle ha tagit ut minst sex månaders föräldraledighet. Det har blivit alla möjliga typer av situationer på bilderna, pappor som klär på sina barn, matar dem eller städar med dem och många andra vardagssituationer.

Det viktiga var att skildra båda sidorna, inte bara de glättiga, säger han.

– Den bild som appliceras i dagens medier är den glättiga bilden av föräldrar som kan bemästra det mesta, som kan baka och klä sina barn rätt. Den bilden kunde jag inte känna igen mig i. De här bilderna kan fylla det tomrummet.

Tanken var att städa bort de retuscherade schablonerna och skildra pappornas vardagsliv.

– Jag har följt papporna och försökt att få en bredd på situationerna, så att inte alla handlar om matlagning eller blöjbyten, säger han.

En del pappor har stoppat sina bilder för att de inte gillar dem.

– Jag har strävat efter att hitta intima och ibland inte så smickrande situationer, för att det är så det ser ut. Vissa har en bild av sig själv som föräldraledig och den kanske inte stämmer överens med mitt bildval, säger Johan Bävman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista