Carina Svensson, sektionsordförande för Kommunal sektion Malmö/sydväst, och  Ann-Sophie Hansson, förtroendevald. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Carina Svensson, sektionsordförande och Ann-Sophie Hansson, förtroendevald. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Malmö/Sydväst

Undersköterskor vill till Vårdförbundet

3:25 min

En del av de undersköterskor som nu väljer att lämna Kommunal efter den senaste tidens avslöjanden om bland annat mångmiljonförluster och lyxresor vänder sig till Vårdförbundet och vill bli medlemmar. Men det går inte.

Vårdförbundet organiserar bara sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker. Därför blir svaret nej till undersköterskorna som vill bli medlemmar. Enligt Skånes avdelningsordförande Mats Runsten får de många förfrågningar.

Intressant att de värnar sitt fackliga medlemskap hellre än att vara oorganiserade.

– De säger att de gärna vill gå med i Vårdförbundet på grund av att vi driver många frågor inom vården, som även skulle gynna den yrkesgruppen, säger han.

Hur får ni de här signalerna från kommunalare?
– Vi får både mail och telefonsamtal, och inte minst hör förtroendevalda ute på arbetsplatserna hur tongångarna går bland Kommunals medlemmar.

Fram till i går hade nästan 10 000 medlemmar begärt utträde ur Kommunal. Hos Vårdförbundet centralt uppger man att det ringer undersköterskor dagligen, och att det har varit över hundra förfrågningar. Drygt hundra från i Kommunal har också skickat in intresseanmälan om inträde i fackförbundet SAC Syndikalisterna, och lika många till har hört av sig med frågor via telefon och mejl.

Upprörda medlemmar

Till Kommunals sektion Malmö/sydväst, som bland annat organiserar regionanställda undersköterskor, skötare och ekonomibiträden, har många upprörda medlemmar hört av sig.

– Vi har fått samtal till sektionen och medlemmar som kommer hit för att ventilera sin besvikelse och ilska. Vi har pratat med många medlemmar som har och har haft funderingar på att kliva ur Kommunal, säger sektionsordföranden Carina Svensson.

Vad säger ni till dem?

Vi säger att Kommunal inte bara är Stockholm

– Det är vi som gemensamt med medlemmarna arbetar för bättre arbetsvillkor och löneförmåner, och att vi vinner på att vara många.

Känner ni att ni måste försvara ledningen i Stockholm?
– Nej, vi tycker att det är jätteviktigt att vi poängterar för de medlemmar som ringer att vi tar avstånd. Vi tar på det bestämdaste avstånd från det handlandet. Vår grundidé är alla människors lika värde, och att man ska betala och göra rätt för sig.

Kommunals ordförande Annelie Nordström meddelande i går att hon inte kommer att ställa upp för omval vid Kommunals kongress i maj. Förbundsstyrelsen har också beslutat om en åtgärdsplan för att komma tillrätta med bristande kontroll och en kultur med resor, representation och alkohol.

Kan skada andra förbund

Vårdförbundet Skånes avdelningsordförande Mats Runsten ser en risk för att det som hänt inom Kommunal kan spilla över på hela fackföreningsrörelsen, även om det enligt honom inte är något som märkts hos Vårdförbundet.

– Nej, faktiskt inte. Vi har väl rykte om oss att vara seriösa, lite präktiga och lite tråkiga, men det ser vi som ett gott renommé att vi sätter likhetstecken mellan de här sakerna och att vi faktiskt är ett seriöst förbund, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista