Jan Rosemar och Michael Magnusson Foto: Moa Lundgren/Sveriges Radio
Jan Rosemar och Michael Magnusson har lång erfarenhet av att behandla missbrukare Foto: Moa Lundgren/Sveriges Radio
Skåne

Missbrukare som får vård mår sämre

1:24 min

Personal som arbetar med att hjälpa missbrukare i Skåne vittnar om att de som får vård på behandlingshem är i betydligt sämre skick idag. Aldrig tidigare har lika många dött av narkotika i Sverige och väntan kan bli lång för de som behöver vård.

Michael Magnusson har jobbat på behandlingshem i Skåne i över 20 år och märker att de som får vård mår sämre.

– Klienten är i avsevärt sämre skick i dag, säger han.

Man singlar omkring i ett ingenmansland

Aldrig tidigare har så många personer dött i drogrelaterade dödsfall, enligt siffror från Socialstyrelsen. 2014 var det 765 personer, jämfört med 589 året innan.

Michael Magnusson märker också att rehabiliteringen tar längre tid när de som får hjälp mår sämre.

– De som får behandling har ramlat igenom så många insatser så att inget annat återstår, vilket också betyder att de är behandlingströtta, institutionsvana och än mer isolerade från resten av samhället.

Han ser att många vill ha hjälp.

– Det här är ett exempel som händer regelbundet och ganska ofta, det ringer klienter hit från någon mobiltelefon i en lägenhet och är förtvivlade och säger att jag vill absolut ha hjälp, jag orkar inte längre.

Om du får hjälp eller inte, är också helt beroende på var du bor, säger Michael Magnusson, vars behandlingshem har avtal med flera skånska kommuner, bland annat Hässleholm och Tomelilla.

– Det beror på helt på politikerna och de politikerna i den kommunen, sen beror det på handläggaren, handläggarens chef och budget. Det är godtyckligt. Har du otur är du född i fel kommun och då får du ingen hjälp.

Linda Evereus
linda.evereus@sverigesradio.se

Moa Lundgren
moa.Lundgren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista