Yogainstruktör Sandra Krausz tycker att träningsformen har något för alla.
1 av 4
Yogainstruktör Sandra Krausz tycker att träningsformen har något för alla.
Intresset för crossfit ökar. Joakim Loveng i Helsingborg ser medlemmarna strömma till.
2 av 4
Intresset för crossfit ökar. Joakim Loveng i Helsingborg ser medlemmarna strömma till.
Gymmet, en plats i mångas tankar just nu.
3 av 4
Gymmet, en plats i mångas tankar just nu.
Joakim Loveng driver gym med crossfitinriktning.
4 av 4
Joakim Loveng driver gym med crossfitinriktning.
Hälsa

Många startar året med crossfit och yoga

3:55 min

Aldrig är det så mycket folk på gym och andra motionsanläggningar som i början av året. Och 2016 är hittills inget undantag.

Nytt år, nya möjligheter och kanske ett nytt gymkort. Ja, för många innebär årsskifte också att ta tag i träningslöften. Och precis som inom allt annat går det också trender i motion.

Enligt folk i träningsbranschen finns motpoler som högintensiv träning och yoga bland det som efterfrågas av gymkunderna i år. Enligt Joakim Loveng, instruktör och ansvarig på Crossfit Helsingborg, är just crossfit en träningsform som tilltalar folk som gillar variation och att utmana sig själva.

– Man hoppar, man kastar, lyfter, klättrar i rep, springer och ror. Kort sagt, man försöker hela tiden variera sin träning och blanda övningar från den ena dagen till den andra. Man använder också mycket den egna kroppsvikten i träningen, säger han.

Joakim Loveng tror att crossfit blivit stort bland många för att man i starten får väldigt goda resultat.

– För de som börjar med crossfit, oavsett om man kommer direkt otränad från soffan eller varit på elitnivå inom någon annan idrott, får stora framsteg direkt från start.

– Det är det som taggar och som gör att folk vill fortsätta att utvecklas.

Yogatrenden är också växande. En av anledningarna är att den är ett bra komplement till annan allsidig träning, säger Sandra Krausz, platschef och yogainstruktör på Nordic Wellness i Helsingborg.

– Den sänker pulsen och är stressreducerande, det gör att många kommer. Den ger också bra rörelseträning, flexibilitet och balans.

Att intresset är extra stort just nu märks bland annat för att det är svårt att få tag i utbildade yogainstruktörer. Yoga finns i olika former och och har något som alla kan ta till sig, enligt Sandra Krausz.

– Yoga passar alla. Från små barn, till gravida, till människor som vill minska stressen i vardagen eller för seniorer, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista