Sebastian Karlberg, ung medlem som är bekymrad för facket Kommunal. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio
Sebastian Karlberg. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio
Malmö

Ung kommunalare vill se förändrat fack

3:25 min

Tusentals medlemmar i Kommunal har lämnat sitt fack efter avslöjandena om krogaffärer, dyra middagar och annat. Sebastian Karlberg, snart 20, tänker inte gå ur. Men han hoppas på att kritiken ska leda till ett förändrat fack.

– Att man börjar en förändringsprocess där man flyttar mer av makten till medlemmarna och ger oss mer insikt och inflytande, förklarar Sebastian som ska börja plugga till undersköterska i höst.

– Då kanske man också blir mer stridbar och vågar ta strid för högre löner inom exempelvis vården. Det känns som man inte riktigt gör det nu.

Sebastian Karlberg säger att han tycker att det känns konstigt att det skulle krävas en granskning i Aftonbladet för att facket skulle få en gyllene regel som säger att allt man gör ska gynna medlemmarna.

– Ledningen som sitter nu har inte mitt förtroende. Jag tror att det är många som känner så.

– Så Annelie Nordströms besked är välkommet. Men det som hänt beror inte bara på två personer. Det är en hel styrelse och en massa styrelser bakom. Det blir lite skevt att lägga över ansvaret för en person när det är många som felat.

Den unge kommunalaren är bekymrad för att det som hänt kommer att skada hela fackföreningsrörelsen.

– Ska jag gå runt och värva folk som är unga som jag så säger de att "de kommer bara att festa på mina pengar". Jag har många kompisar som är timanställda inom kommunsektorn, och de är osäkra på om de vill vara med.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista