Barnombudsmannen, Fredrik Malmberg, om ensamkommande asylbarn som försvinner. Foto: TT
Ingen av de 450 barn som BO varit i kontakt inte hade en god man. Foto: TT
Sverige

BO: Bristande stöd till ensamkommande barn

1:59 min

Ensamkommande barn har nekats sjukvård och saknar en god man. I en ny rapport riktar Barnombudsmannen allvarlig kritik mot situationen på ankomstboenden i Sverige. 

Barnombudsmannen Fredrik Malmberg efterlyser ett statligt helhetsansvar för de ensamkommande barnen.

– En del barn har psykosomatiska besvär och mår oerhört dåligt men  får inte läkarhjälp för sina problem. Andra barn besväras av  självmordstankar. De upplever att de inte får stöd att hantera sin problem, säger Fredrik Malmberg och fortsätter:

– De kan också ha synproblem och därför ha huvudvärk. Det krävs att det är någon som är sjukvårdskunnig för att göra en bedömning om det är allvarligt eller inte.

Många av de 450 barn som Barnombudsmannen, BO, har intervjuat har fått felaktig information om att de inte kan få sjukvård innan de kommer till sina anvisningskommuner.

Därför har de fått vänta i många månader med att få läkarhjälp.

Flera barn får också vänta i långa tider innan de blir registrerade. Det finns exempel på att barn som försvinner innan de registrerats.

Det gör att ingen känner till deras identitet och det ser Fredrik Malmberg mycket allvarligt på.

Han är också kritisk till att ingen av de 450 barn som BO varit i kontakt inte hade en god man. Det förklarade bland annat varför flera barn saknade ytterkläder, som jackor och vinterskor.

Det gör att de inte kan gå ut och bara måste sitta inne.

Att sakna en god man innebär också att barnen inte har någon som har ett omvårdnadsansvar för dem och att det saknas någon som ansvarar för deras kontakt och för deras talan i kontakten med bland annat Migrationsverket, säger Barnombudsmannen, Fredrik Malmberg.

Han efterlyser därför att staten tar ett helhetsansvar för gruppen av ensamkommande barn så att alla får en likvärdig behandling.

– Jag tycker att staten, i stället för kommunerna, ska ta ett ansvar för de här barnen. Det skulle behövas en tidsbegränsning för hur länge barnen ska behöva bo på ett tillfälligt ankomstboende. Ett boende där de bor innan de slussas vidare till en ankomstkommun, säger Fredrik Malmberg och fortsätter:

– Det behövs också en handlingsplan för mottagandet i kommunerna dit barnen senare placeras säger Barnombudsmannen, Fredrik Malmberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista