Blåmes. Foto: Paul Kleiven/TT
Blåmes. Foto: Paul Kleiven/TT

Att mata eller inte mata - det är frågan

4:17 min

Temperaturerna pressas neråt, men med den bistra kylan ökar omtanken för våra småfåglar. Vad ska man då tänka på när man fyller fågelborden med godbitar?

Varierad kost, begreppet som länge gällt för oss människor, tycks även gälla i fågelvärlden.

Det menar åtminstone Kenneth Bengtsson, till vardags engagerad i Fågelskydd Spillepengen i Malmö, och stor fågelkännare.

– Det ska vara energirik föda, fet föda, och då pratar vi i första hand om jordnötter, talgbollar och hampafrö, berättar han.

– För större fåglar, fasaner och änder, är vete det mest energirika fodret.

I många trädgårdar hänger folk så här års upp talgbollar och hållare för fröer och annat som smakar gott för småfåglar.

Många tycks tro att man som privatperson måste fortsätta att mata fåglar om man en dag börjat. Det är emellertid ett påstående som Kenneth Bengtsson tillbakavisar.

– Det är en sanning med modifikation. Slutar man mata en vecka, så kommer fåglarna fatta det ganska fort och flyga någon annanstans.

– Antingen in till grannens trädgård eller så lämnar de området helt och hållet.

Professor Åke Lindström vid Lunds universitet är involverad i ett nationellt projekt som kartlägger hur många småfåglar vi har i Sverige. Enligt honom har antalet fåglar varit konstant de senaste tio åren, även om vissa arter tycks ha fått det svårare.

– Den vanligaste fågeln är talgoxe. Alla som har ett fågelbord får besök av sådana. Utöver det får många besök av blåmes, grönfink, pilfink och gråsparv.

Merparten som väljer att fågelskåda från bostaden uppskattar nog de små, färgrika fåglarna, mer än de större svarta fåglarna. Alla tänker emellertid inte så, betonar Åke Lindström.

– Det finns dem som lägger mycket tid, pengar och energi på att verkligen få alla sorters fåglar till sina fågelbord. Och bjuder man på många sorters mat får man också olika sorters besökare.

Enligt honom är det viktigt att maten läggs ut så att fåglarna inte kan bajsa i den. På så vis kan man förebygga att sjukdomar sprids mellan de besökande fåglarna.

– De flesta fågelautomater som byggs i dag görs på ett sätt att de inte ska kunna springa omkring bland maten. Sedan är det viktigt att man ser till att fåglarna har ett buskage någonstans där de snabbt kan fly in i både om katten och höken kommer.

Risken är annars, berättar han, att man med småfåglarna även matar hungriga rovdjur.

– De flesta kanske inte vill mata grannens katt med sina fåglar vid fågelbordet, men förhoppningsvis tycker de allra flesta att det är helt okej att sparvhöken kommer och ta en och annan av deras fåglar. Det tycker jag känns helt naturligt och bra i alla fall.

– Det är ju fantastiskt att se de här jakterna hur trist det än kan bli för den här lilla fågeln, så är det fantastiskt att se höken när den svänger runt och kastar sig in efter fågeln i buskarna och så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista