Ann-Christin Karlsson, 71 år, hoppar in som lärare. Foto: Saffi Yucel/Sveriges Radio
1 av 3
Ann-Christin Karlsson, 71 år, undervisar igen. Foto: Saffi Yucel/Sveriges Radio
Niklas Olausson, enhetschef på vuxenutbildningen SFI i Landskrona. Foto: Saffi Yucel/Sveriges Radio
2 av 3
Niklas Olausson, chef, vuxenutbildningen SFI i Landskrona. Foto: Saffi Yucel/Sveriges Radio
Jan Mårtensson, rektor för den kommunala vuxenutbildningen i Ängelholm. Foto: Saffi Yucel/Sveriges Radio
3 av 3
Jan Mårtensson, rektor, kommunala vuxenutbildningen i Ängelholm. Foto: Saffi Yucel/Sveriges Radio
Landskrona/Ängelholm

Pensionärer får lösa lärarkrisen

"Jag har aldrig tidigare fått höra så mycket bra"
4:05 min

Allt fler kommuner löser lärarkrisen med hjälp av pensionerade lärare. I till exempel Landskrona och Ängelholm har skolor varit beroende av pensionärer för att få ihop sin verksamhet.

Men det verkar inte bara vara kommunerna som mår bra av den här lösningen.

Ann-Christin Karlsson är 71 år och pensionerad lärare. Hon hoppar in som vikarie i både Landskrona och Ängelholm, och för henne har dessa arbetstillfällen betytt mycket.

Jag tror inte att jag hade varit i det här skicket i dag, om jag inte hade fått träffa alla dessa underbara människor.

Niklas Olausson, enhetschef på vuxenutbildningen SFI i Landskrona, önskar att det fanns fler pensionärer att ringa in, eftersom behovet är större än tillgången på pensionärer som vill och kan vikariera.

– Om vi hade haft en vikariepool bestående av pensionerade lärare med behörighet så hade det varit jättebra. Bitvis har vi varit väldigt beroende av att kunna koppla in pensionerade lärare, säger han.

Räddas av pensionärerna

Den erfarenheten delar även Jan Mårtensson, rektor för den kommunala vuxenutbildningen i Ängelholm.

– Min räddning är att jag kan få in de här pensionärerna. Annars hade jag haft problem med att reda ut min verksamhet. För processen är ju lång om jag ska ha in någon annan, och det är svårt att få tag på behöriga lärare. Därför hade vi behövt ännu fler som ställer upp och som är pensionärer, säger han.  

Behovet är stort och tidvis större än tillgången på pensionärer. Kommuner som Ängelholm och Landskrona, där Ann-Christin Karlsson vikarierar, tar hjälp av den här gruppen i både förskolor och grundskolor, och ända upp i kommunernas vuxenutbildningar. 

Ann-Christin tycker det finns stora fördelar med att komma in och arbeta som hon gör, även om hon i början var osäker på om hon skulle klara av det.

Jag var lite rädd, för jag undrade hur mycket jag hade glömt av grammatik och allt det här. Men det kommer man upp i väldigt snabbt igen.

 – Så länge jag känner att jag har något att ge, och som är uppskattat så vill jag fortsätta. Det här har varit så inspirerande och en helt ny fantastiskt känsla, att man är behövd. Jag har aldrig i hela mitt yrkesliv fått höra så mycket bra om hur duktig jag är, och det stärker en ytterligare. Jag kunde nästan inte fatta det här i början, att man var så duktig som de sa, säger Ann-Christin Karlsson.

Saknas  65 000 lärare

Enligt Lärarförbundet beräknas Sverige om tio år sakna mer än 65 000 lärare. Lösningen tror man är högre lärarlöner och minskad arbetsbelastning. Här menar man också att läget är långt värre än det man tidigare trott.

Det blev inte heller lättare för skolorna att hitta vikarier när man förra året införde kravet på legitimation för lärare och förskolelärare, ett krav för att de överhuvudtaget ska få sätta betyg och kunna bli tillsvidareanställda. De som ska undervisa måste både ha legitimation och behörighet.

Enligt Niklas Olausson kommer skolorna i ännu större utsträckning att använda sig av pensionärer framöver. Han tror nämligen inte att bristen på lärare kommer att lösas än på många år. Och fördelarna med att plocka in just pensionärer är enligt Niklas många.

– Fördelen är den samlade kompetensen. Alltså, det här är lärare, de har arbetat, och har lång erfarenhet. Man behöver inte ge någon lång introduktion, utan de vet vad de ska göra när de kommer in i klassrummet. Det är tidsbesparande, säger han.

Behövs långsiktiga lösningar

Även om pensionären Ann-Christin Karlsson är glad för chansen att få komma in och hjälpa till när det behövs, så tror hon samtidigt att det måste till långvariga lösningar för att göra läraryrket attraktivt och för att inte fler ska fly branschen.

– Man måste fundera på vad man kan förändra med läraryrket. Gör man inte det så kommer fler att fly. Jag vet flera som har gått i väggen. Man har enorma krav på lärarna idag, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".