Jens Ridell och Lennart Johansson vill inte ha stadsnätet.
1 av 3
Jens Ridell och Lennart Johansson. Foto: Lill Eriksson/Sveriges Radio
Fiberkabel i Asmundtorp. Foto: Lill Eriksson/Sveriges Radio
2 av 3
Nu grävs det ned fiberkabel i Asmundtorp. Foto: Lill Eriksson/Sveriges Radio
Magnus Sjövik, stadsnätchef i Landskrona.
3 av 3
Magnus Sjövik, stadsnätchef i Landskrona. Foto: Lill Eriksson/Sveriges Radio
Landskrona

Bybor efterlyser fiberalternativ

2:41 min

Råder det egentligen fri konkurrens på fibernätmarknaden och grävs näten effektivt? Det undrar de boende i byn Asmundtorp utanför Landskrona.

Jens Ridell är en av de kritiska i Asmundtorp och han har dragit igång ett upprop för att få ett alternativ till det kommunala stadsnätet. Han tycker att det är onödigt att två aktörer ska gräva var för sig.

– Jag vill ha större urval av tjänsteoperatörer. Landskrona Energi har gjort fel, jag tycker inte att de kör med öppna kort. Nånting är lite lurt, säger Jens Ridell.

Stadsnätchefen, Magnus Sjövik på Landskrona Energi AB, förstår inte varför känslorna svallar i Asmundtorp.

– Egentligen inte, de hänvisar ju till en konkurrent till oss. De är välkomna att också gräva, säger han.

Men varför kan ni inte samförlägga era fiberkablar som er konkurrent vill?

– Vi tittade på det, men det blir helt andra schaktbredder då. Våra kalkyler visar att vi går från 8 miljoner kronor till minst 10 miljoner kronor, fortsätter Sjövik.

I Häljarp utanför Landskrona lägger först Fibertjänst sitt nät och därefter gräver stadsnätet i gatorna igen för att lägga sina fiberkablar.

På Akea i Helsingborg som gör många av de här schaktjobben i Skåne vill man inte stöta sig med sina kunder och kommenterar inte samförläggningar överhuvudtaget.

Men andra kabelläggare som Sveriges Radio varit i kontakt med menar att det kommunala stadsnätbolaget Landskrona Energi tar i överkant i sina kalkyler. Det behövs inte alls grävas så mycket mer. Och konkurrenten, Fibertjänst AB, som vill komma till i Asmundtorp med eget fibernät, tror oviljan från stadsnätets sida snarare handlar om en rädsla att tappa kunder.

– Står man för hälften av schaktkostnaden så blir det billigare. Jag kan inte se något sätt hur det skulle kunna bli dyrare, mer än det faktum att det blir högre konkurrens och därmed färre kunder att dela upp kostnaden på, säger Fibertjänsts vd Fredrik Lerigon.

I Helsingborg är det Öresundskraft som bygger stadsnätet. Enligt deras presschef Göran Skoglund har man inte fått några förfrågningar om samförläggning från andra fiberaktörer.

Även Asmundtorpsbon Lennart Johansson vill ha valfrihet och tycker fler än Landskronas kommunala bolag ska få bygga infrastruktur för bredband.

- Jag tycker inte om när det blir monopol. Det är samma leverantörer som för åtta år sedan, dem har inte utvecklats någonting.

Lennart hänvisar till ett liknande fall i Borås.

- Där fick kommunen ge sig. När vi har gjort vad vi kan kommer det bli samförläggning, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista