Studenter i korridorerna på Malmö Högskola. Foto: Johanna Hinteregger/Sveriges Radio
Lärarutbildningen i Malmö är lika populär som tidigare. Foto: Johanna Hinteregger/Sveriges Radio
Malmö

Vill sätta studenter i arbete

3:09 min

Bristen på lärare gör att allt fler skånska kommuner låter pensionerade lärare återvända till arbetslivet. Ett förslag i Malmö är att de som studerar ges möjlighet att börja arbeta tidigare än i dag.

Brist på lärare tvingar många skånska kommuner att ta in pensionärer på vikariat.

Grundskoledirektör Anders Malmquist tycker inte att lösningen är idealisk. Han hade hellre sett att lärarbristen minskades genom att plocka in studenter på deltidsarbete.

Fram till 2019 behövs ytterligare 60 000 lärare. Men redan i dag märks den stora lärarbristen hos merparten av våra kommuner.

På vissa håll har skolorna valt att plocka in pensionerade lärare, andra väljer att utöka barngrupperna och ge lärarna ansvar över fler elever.

I Malmö försöker Anders Malmquist hitta en annan väg. En av hans tankar är att börja dra nytta av lärarstudenter även om de bara hunnit halvvägs in på utbildningen.

– Vi har idéer som vi kommer dra igång här i diskussioner med både högskola och Stockholm. Det handlar om att man kanske kan tänka sig att när man gått två år av en lärarutbildning skulle kunna fullgöra resten av sin utbildning på halvfart, medan på halvfart arbetade på en skola.

Enligt Anders Malmquist är det inte alls ovanligt att man arbetar så i andra länder och han anser att man åtminstone borde pröva möjligheten.

Om lärarbristen inte avvärjs befarar han att det kan få stora konsekvenser. Inte minst på skolor i segregerade områden där det visat sig extra svårt att fylla lärarvakanser.

– Lärarbristen påverkar i första hand kvaliteten på undervisningen, i andra hand ser vi på resultaten att alltfler elever inte når målen och får förutsättningar att nå högre studier och arbetsmarknaden.

Helene Hellmark Knutsson, S, minister för högre utbildning och forskning, menar att man från regeringens sida försökt vända på varje sten sedan man fick makten 2014.

Enligt henne har flera åtgärder redan gjorts för att lösa lärarkrisen, men mer måste till om man ska ha anställt 60 000 nya lärare om tre år.

Hellmark Knutsson är positiv till att pensionerade lärare kan rycka in i väntan på att bristen är åtgärdad.

– Jag ser det som en del, vi behöver göra många åtgärder. Vad som är positivt med de som har lång lärarerfarenhet är att de verkligen kan komma in i yrket på en gång. De kan också bidra till att, för nya lärare eller de som går lärarutbildningen, bjuda på sitt kunnande som handledare.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista