Doktor undersöker kvinna. Foto: Claudio Bresciani / TT
Allt fler söker vård utomlands. Foto: Claudio Bresciani / TT
Sverige

Fler än 6 000 svenskar söker vård utomlands

1:36 min

Antalet svenskar som söker vård utomlands har ökat kraftigt de senaste åren, visar preliminär statistik som Försäkringskassan tagit fram åt Sveriges Radio.

– En av anledningarna kan vara att man inte får vård inom rimlig tid i Sverige. Det vi också har sett är att man har en anknytning till landet sedan tidigare och sedan är det också flera vårdgivare som gör PR mot Sverige och då söker man sig till dem, säger Viktoria Sjöberg, rättslig expert på Försäkringskassans rättsavdelning som bland annat arbetar med frågor som rör internationell vård. 

Under 2014 sökte drygt 6000 svenskar vård utomlands via Försäkringskassans ersättningssystem. Det är en kraftig ökning jämfört med tidigare år då motsvarande siffra låg på knappt 1500 personer. Möjligheten att söka vård utomlands har funnit sedan Sverige gick med i EU. Den absolut vanligaste behandlingen är hyperhidrosbehandling, alltså behandling mot överdriven svettning. Danmark är det land där flest svenskar söker vård, följt av Finland, Spanien och Tyskland. 

För Försäkringskassans del innebär varje ansökan om ersättning för vård utomlands individuell utredning och bedömningar. Arbetet försvåras av den snabba utvecklingen inom medicinvetenskapen som innebär att behandlingar som ansågs som "alternativa" en dag, räknas som vedertagna den andra. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista