Josefine Ivarsson, Dennis Wetterberg och Linnéa Thulin, elever på Ystads Gymnasium sorterar kläder som har kommit in. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Josefine Ivarsson, Dennis Wetterberg och Linnéa Thulin, elever på Ystads Gymnasium sorterar kläder som har kommit in. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Ystad

De erbjuder rörelseglädje som skolprojekt

"2016 kan präglas lite av snällhet"
2:53 min

I ett rum på Ystad Gymnasium ligger just nu rader av prydligt ihopvikta träningskläder. De ingår i ett hälsofrämjande projekt som elever och lärare på vård- och omsorgsprogrammet i veckan erbjuder nyanlända.

Hälsoprojektet handlar om dans eller rörelse till musik och som en del i projektet samlar eleverna även in träningskläder för vuxna och barn. Eleverna Dennis Wetterberg, Josefine Ivarsson och Linnéa Thulin visar rummet där kläderna förvaras.

– Vi har fått in en hel del men det kan behövas lite mer kanske, säger Linnéa Thulin.

– Vi har fått in allt från sportbh:ar, strumpor, shorts, sportlinnen, tjocktröjor, byxor, hoodies till skor och vattenflaskor, säger hon

På väggarna i rummet sitter lappar som visar vilka kläder som ska ligga i vilka högar.

– Så att vi vet vad storlekarna är och vem som ska ha vad så att allt ska bli lättare både för oss och dem, säger Josefine Ivarsson.

Och vad tänker ni kring det här skolarbetet?

– Jag tycker att det är en bra idé att hjälpa dem som kommer hit och göra något för dem, en aktivitet, säger Dennis Wetterberg.

Det är elever i årskurs två och tre på vård- och omsorgsprogrammet som deltar i hälsoprojektet. Ursprungsidén fick vårdläraren Christa Kempe under jullovet. Hon är även dansinstruktör.

– Jag kände att 2016 kan väl bli ett år som präglas lite av snällhet faktiskt och då kan jag erbjuda dans kände jag, det var där det började. Att erbjuda aktiviteter, någonting att göra med dans, glädje och rörelse, säger Christa Kempe.

Eleverna har sedan varit med och spunnit vidare på idén.

– Christa bollade tanken med oss i klassen, säger Linnéa Thulin.

Även vårdläraren Tina Adler är med och håller i trådarna.

– Det finns ju många flyktingar som har kommit hit till oss och som bor på boende och det enda som de egentligen har som aktivitet är svenskundervisning. Så vi ville göra någonting för dem tillsammans med våra elever. För att våra elever läser kurser här på programmet som knyter mycket till en humanistisk människosyn och det är viktigt, tycker vi, att våra elever har förståelse för att alla människor har ett lika värde, säger hon.

Själva aktiviteterna med rörelse till musik är tänkt att bli sammanlagt en timme i veckan på ett boende i Ystad med start nu på onsdag. Christa Kempe har börjat med upplägget tillsammans med eleverna.

– Vi har startat en dansgrupp tillsammans med eleverna som kommer från olika delar av världen, så vi ska nog få ihop ett bra pass, känns det som, säger hon.

Eleverna kommer att vara med under rörelsepassen.

– Christa Kempe kommer att hålla i dansen men då kommer vi även att dansa med allihopa, säger Josefine Ivarsson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".