Hans-Inge Persson. Foto: Lars Ekman/Sveriges Radio
Hans-Inge Persson. Foto: Lars Ekman/Sveriges Radio
Lund

Boken om hustruns död ledde till läkarinbjudan

4:29 min

Hans-Inge Persson fru blev allvarligt sjuk och dog efter några månaders vård på två olika kliniker på Lunds universitetssjukhus. Han skrev en bok om detta, Den inhumana vården, och är nu inbjuden att utbilda skånska läkare.

– De senaste 100 åren har stora framsteg gjorts i vården, till priset av specialisering och fragmentisering. Helhetsperspektivet och människan försvinner och vården blir inhuman. Det blir en vård av en tumör, inte av människan, säger Hans-Inge Persson.

Han slutade räkna antalet läkare vid 30, men dokumenterade dagligen allt som hände. Hustrun kunde gå själv när hon kom till neurologen, men blev sedan förlamad. Ingen noterade detta, läkarna märkte bara att tumören var stabil, många av dem kom inte till hennes säng eller bara för några minuter.

Hans bok har blivit positivt mottagen av sjukvården och politiker, och han har nu blivit inbjuden av sjukhusledningen för att föreläsa vid utbildningen av ST-läkare.

– Jag ska säga till dem att inte bara specialisera sig djupare, utan att även tänka brett och låta patienten bli en medspelare, och att de ska ge sig vinn om ett gott patientbemötande, det kommer att tas emot väldigt positivt, säger Hans-Inge Persson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista