Torbjörn Karlsson (S). Foto: Malin Thelin/Sverriges Radio
Torbjörn Karlsson (S). Foto: Malin Thelin/Sverriges Radio
Skåne

(S) behöver framtidsvisioner för att attrahera fler

"De frågor som vi känner oss starka på har inte kommit fram"
3:06 min

Socialdemokraterna behöver en framtidsvision och partiet har svårt att nå ut med sin politik. Det är några synpunkter bland ledande skånska socialdemokrater efter den Sifomätning som presenterades i helgen.

Socialdemokraterna fick 23,2 procent av väljarstödet.

– Det är ju siffror som jag tycker är på tok för låga och ingenting som man på något sätt kan vara nöjd med, säger Joakim Sandell, ordförande för socialdemokraterna i Malmö.

Joakim Sandell tror att partiet behöver ha en tydligare politisk vision och hänvisar till partiets historia.

– De gångerna när vi som rörelse har lyckats formulera en framtidsvision, det är också då som vi har kunnat samla störst stöd, säger han.

– I princip det senaste tydliga exemplet på socialdemokratisk framtidsvision var ju egentligen när Göran Persson lyfte frågan kring det gröna folkhemmet, jag tror att vi måste hitta någonting i stil med det, som tydligt förklarar att om Socialdemokraterna får väljarnas förtroende kommer vi att sträva efter detta, att Sverige ska stå här, 2030 eller 2040, säger Joakim Sandell.

I Lund är Anders Almgren socialdemokratisk ordförande för kommunstyrelsen. Han tycker att partiets siffror i den senaste Sifomätningen är oroväckande, men menar att det är en svår och turbulent tid att regera i.

– Jag tycker att regeringen med Socialdemokraterna och Miljöpartiet gör ett bra jobb, men man har inte egen majoritet och det är många utmaningar i samhället som vi ser nu, inte minst flyktingsituationen. Detta är en tuff tid att regera i och det tror jag också syns på siffrorna, säger han.

Anders Almgren tycker att Socialdemokraterna har svårt att nå ut med stora delar av sin politik just nu.

– Det finns ju jättestora utmaningar i samhället. Vi har jobbfrågan, vi har ökade klyftor i samhället, vi har klimatfrågan och mycket annat och vi har en regering som är väl rustad att ta tag i de här frågorna, men det är inte den politiken som man kan föra ut och det är inte den debatten som nu förs, nu överskuggas allting av flyktingsituationen och där tycker jag att regeringen agerar. Men den politiken man vill genomföra, det är inte den som är på tapeten om man säger så, säger han.

I Trelleborg är Torbjörn Karlsson socialdemokratiskt kommunalråd och han blev bekymrad när han såg Sifomätningen i helgen.

– Jag blir bekymrad över så låg siffra, det känns ovant och det känns som att vi har mycket att jobba med för att få ut den politiken som regeringen står för. Men det är inte helt lätt, fokus inom politiken generellt sett har varit mycket på flyktingfrågor och kring Öresundsbron, hur det funkar att komma över där, och de frågorna som vi känner oss starka på har inte kommit fram och det handlar om fördelningspolitik, säger Torbjörn Karlsson.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".