Närbild på Margareta Kitlinski
Margareta Kitlinski säger att det kommer krävas allt mer donerad sperma för att klara efterfrågan från ensmanstående. Foto: Tobias Wallin/Sveriges Radio

Spermabrist i spåren av ny lag

11 min

Många ensamstående vill insemineras. Skånes universitetssjukhus går nu aktivt ut och efterlyser fler spermadonatorer. Det efter att det blivit tillåtet med assisterad befruktning för ensamstående.

Redan samma dag som riksdagen röstade igenom den nya lagen började det ringa hos Reproduktionsmedicinskt centrum på SUS. I Skåne finns en tradition där ensamstående tidigare sökt sig till Danmark, men nu beräknas omkring 150 fler skånska kvinnor per år vilja insemineras på hemmaplan. I hela landet tror man det handlar om 2000 fler kvinnor per år som kommer vilja insemineras.

Många kvinnor vill redan ställa sig på någon kölista för insemination,men vi har ingen möjlighet att lämna några besked utan vi väntar just nu på att få riktlinjer för hur vi ska arbeta, säger Margareta Kitlinski, sektionschef på Reproduktionsmedicinskt centrum på Skånes universitetssjukhus.

För att klara den större efterfrågan behövs nya spermadonatorer, då gärna med annan etnisk bakgrund än svensk.

– När det gäller heterosexuella par så väljs donator efter mannens hårfärg, längd, ögonfärg och nationalitet. När det gäller samkönade par eller ensamstående så väljs donator efter diskussion med den som ska insemineras, säger Margareta Kitlinski.

När P4 Malmöhus frågade ett antal män om deras inställning till spermadonation svarade många att de var tveksamma till att själva donera.

 – Jag tror inte det, jag har barn själv och vill ha koll på mina spermier, svarar en man.

– Det känns inte rätt i magen, jag har ju min familj och det är där jag vill att mina spermier ska vara. Jag vill veta vilka mina avkommor är.

–  Jag gillar att möjligheten finns, men jag tror inte att jag skulle kunna göra det.

Om männen var tveksamma inför en donation så var kvinnorna mer positiva när de fick frågan hur de skulle känna inför att deras män donerade sperma.


– Jag tycker det skulle vara bra. Det är allas kvinnors rätt att få skaffa barn, men jag tror att han skulle vara tveksam till det.

Den sperma som redan nu finns donerad kan inte användas till ensamstående kvinnor, eftersom donatorerna i enlighet med den gamla lagen bara godkänt att donera sperman till par.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista