Danska folketinget Foto: Peter Leth/Flickr/CC BY 2.0
Danska folketinget Foto: Peter Leth/Flickr/CC BY 2.0

Folketinget röstar om "smyckeslagen"

5:23 min

I dag väntas Folketinget rösta genom det uppmärksammade lagförslag som kraftigt stramar åt landets utlänningspolitik. Men förslaget har kritiserats och Danmark har anklagats för att med den nya lagen kränka de asylsökandes rättigheter.

– Det här är nog det mest missförstådda lagförslaget i dansk historia, sa Jakob Elleman Jensen från danska regeringspartiet Venstre till den amerikanska tv-kanalen CNN nyligen. Att en dansk politiker står i en av världens största tv-kanaler och försvarar ett lagförslag säger något om debatten som har lett fram till dagens omröstning i Folketinget. 

Kritiken mot lagen har varit massiv, framförallt internationellt. Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter kallade nyligen förslaget ondsint och sa att det vore ett stort misstag av Folketinget att låta det passera.

FN:s flyktingorgan UNHCR har uttryckt något liknande och i förra veckan stod utrikesminister Kristian Jensen inför FN:s Människorättskommitté i Genève och fick ta emot omvärldens kritik, bland annat från USA. Och i går eftermiddag försvarade han lagen tillsammans med migrationsminister Inger Stöjberg inför EU-parlamentet. 

Men på hemmaplan har lagförslaget uppbackning av en bred majoritet i Folketinget.

Förslaget innehåller 34 punkter med vilka danska regeringen vill strama åt migrationspolitiken, och man gör ingen hemlighet av att det handlar om att få asylsökande att hålla sig borta från Danmark.

Men det är två av förslagen som har dominerat debatten. Dels att familjeåterförening ska tillåtas först tre år efter att en asylansökande fått uppehållstillstånd, alltså i praktiken fyra år efter att man kommit till Danmark. Och dels förslaget om rätten att beslagta asylsökandes värdesaker.

En punkt som också ständigt återkom under utfrågningen i Bryssel igår, och som Inger Stöjberg försvarade som hon brukar, att man inte ska få gratis hjälp om man kan klara sig själv, oavsett om man är dansk eller asylsökande.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista