Linus Fredriksson. Foto: Tobias Wallin/Sveriges Radio
Linus Fredriksson. Foto: Tobias Wallin/Sveriges Radio

Kinesisk film allt populärare

”Snart går kinesisk filmindustri om den amerikanska när det gäller biljettintäkter”
5:15 min

Kinesisk film får inte lika mycket uppmärksamhet som svensk, europeisk och amerikansk. Men skåningen Linus Fredriksson har koll på den kinesiska filmbranschen.

Linus Fredriksson har ett stort intresse för Kina, har läst kinesiska vid universitet och är en av skribenterna på hemsidan till Världens folkrikaste land. Världens Folkrikaste Land är politiskt oberoende och drivs på ideell basis. Linus Fredriksson skriver där om kinesisk kultur.

Han har även studerat i Beijing, jobbat som volontärlärare i byn Xiongerzhai utanför Beijings förort Pinggu och även spenderat några månader i staden Jilin i provinsen Jilin.

– Snart kommer året då kinesisk filmindustri går om den amerikanska när det gäller biljettintäkter, 2017 räknar man med, säger Linus Fredriksson.

Det kan innebära att det blir större påverkan från väst att visa mer amerikansk film. 2012 kunde det visas 20 filmer, i fjor var det 32. Men en Hollywoodproduktion har en lång väg innan den får visas. Den ska ses av China film group corporation som har monopol på att distribuera utländsk film. Filmen får inte vara stötande och kan censureras eller stoppas helt.

Star Wars The Force Awakens ligger på 25 plats av de mest sedda filmerna, men det lär inte bil något rekord, den har efter 20 dagar setts av 760 miljoner och utländsk film får visas i högst 30 dagar.          

Kinesisk film går bra och står för 62 procent av biljettintäkterna och utländska för 38 procent förra året. Bäst går komedier.

– I slutet av februari kommer Crouching tiger hidden dragon del 2. Och så kommer Stephen Chos The mermaid, hoppas Svensk filmindustri tar in den, han är ett geni, säger Linus Fredriksson.


 

 

 

 


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".