Amanda Sjöberg och Stefan Sjöström, driftsansvarig, Högevallsbadet i Lund håller upp diplomet som visar att personalen har genomgått HBTQ-certifiering. Foto: Daniel Persson/Sveriges Radio
Amanda Sjöberg och Stefan Sjöström Foto: Daniel Persson/Sveriges Radio
Lund

Satsning ska hjälpa att inkludera alla

3:43 min

Sedan 2008 har ett 20-tal offentliga inrättningar HBTQ-certifierats i Skåne. Satsningarna är ett steg i att bli bättre på att bemöta homo- och bisexuella, trans- och queerpersoner i vardagen. I Lund finns planer att införa tänket på både sportanläggningar och fritidsgårdar.

– Det här är ett sätt för oss att visa på vikten av alla människors lika värde, säger Urban Olsson, chef, kultur- och fritidsförvaltningen i Lunds kommun.

Fyradagarskurs

Förra veckan HBTQ-certifierades badanläggningen Högevall i Lund. För 100 000 kronor har personalen genomgått en fyra dagar lång utbildning i vad man ska tänka på när den bemöter HBTQ-personer. I Skåne har i dag ett 20-tal anläggningar, varav merparten är vårdinrättningar, samma status. 

– Vi tror att en familj ser ut på ett visst sätt, med en mamma, pappa och barn och det har vi verkligen blivit upplysta om att så ser det inte ut, säger Stefan Sjöström, driftsansvarig på Högevallsbadet.

Han glad att han och den övriga personalen fått chansen att bli utbildad i ämnet.

Man får tänka på att inte fråga efter mamma och pappas namn. Istället frågar vi efter föräldrarnas namn.

– Det är enkla saker, men beteenden är starka och man ändrar sig inte bara på en dag utan vi tränar på detta och är beredda att förändra vårt beteende här på Högevall, säger han.

Könsneutrala omklädningsrum

Redan när Högevall byggdes om för tre år sedan tog man hänsyn till HBTQ-frågor. Bland annat skapades könsneutrala omklädningsrum, platser dit vem som helst får gå för att byta om.

– Det finns ju de människor i vår närhet som inte vet var de ska gå och byta om. De är osäkra på sin könsidentitet, de är kanske på väg att ändra kön, då har de en möjlighet i dag att inte måste välja manligt eller kvinnligt, utan de kan gå till de här omklädningsrummen och vi uppfattar det som att det är uppskattat.

Pär Wiktorsson, verksamhetschef på RFSL, som står bakom certifieringen, säger att behovet av den särskilda kunskapen är stor. Inte minst har han känt av det i dialogen med medlemmarna.

Det finns många som inte känner sig bekväma att gå till vården eller myndigheter och institutioner för att man är rädd att bli illa behandlad på grund av den man är. Det innebär i förlängningen att man kanske inte får rätt vård.

– Därför har det varit viktigt att jobba med certifiering som en kunskapshöjande insats och som en hjälp till verksamheter att jobba systematiskt med likabehandlingfrågor och HBTQ-frågor.

Fokus på vårdsektorn

RFSL har medvetet inriktat certifieringen mot vårdsektorn. De kommande åren hoppas man dock kunna bredda sig även till andra offentliga verksamheter.

Enligt Pär Wiktorsson är syftet med utbildningen att hjälpa anställda att bortse från normer och förutfattade meningar när de kommer i kontakt med främlingar.

– Om du kommer och söker hjälp för att har du blivit misshandlad, kanske man tar för givet att den som följer med är en kompis, när det i själva verket är partnern. Det är viktigt att ha de glasögonen på, att man tänker hela tiden medvetet kring HBTQ-frågor och bortom heteronormen.

På vilket sätt kan en sådan situation vara känslig?
– Det finns en utbredd rädsla för HBTQ-personer för bemötande och det handlar helt enkelt om att många är vana att få ett dåligt bemötande eller ett osynliggörande, säger Pär Wiktorsson.

Även om Högevall var den första anläggningen att bli HBTQ-certifierad i Lund, står fler på kö enligt förvaltningschef Urban Olsson.

– Det är idrottshallar som ska byggas, skolsalar som ska byggas, som vi successivt ska föra den här diskussionen i, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista